100 milyon Güneş gücünde patlayan süpernova keşfedildi

0
3796
supernova
supernova

Gökbilimciler, milyonlarca ışık yılı öteden Dünya’ya ulaşan bir süpernovanın ışınlarını üç yılda analiz ederek bilinen en güçlü kozmik patlamalardan birini ortaya çıkardı.

The Astrophysical Journal’da yayımlanan makaleye göre, söz konusu süpernova M74 galaksisinde yer alan SN 2013ej.

SN 2013ej, Lick Süpernova Araştırma Gözlemevi tarafından Balıklar (Pisces) Takımyıldızı’nda keşfedildi.

Süpernova’dan gelen veriler, 30 milyon ışık yılı ötedeki SN 2013ej’nin bir zamanlar devasa bir yıldız olduğunu gösterdi. Gökbilimciler, yıldızın çapının Güneş’in 200 katı olduğunu tahmin ediyor. Yıldızın kütlesi ise Güneş’in yaklaşık 15 katıydı.

Supernova

Kendini yedi bitirdi

‘Geniş bir hayat’ süren SN 2013ej, patladığında tam 100 milyon Güneş’e eşdeğer bir enerji saçarak uzay boşluğunu salladı.

Araştırmada yer alan Robert Kehoe, “SN 2013ej muhtemelen on milyonlarca yıl yaşadı… Evren’in zaman ölçeğinde bu sadece göz kırptığınız süreye eşit” ifadesini kullandı.

Kehoe, SN 2013ej gibi yıldızların çok büyük ve çok daha fazla yakıta sahip olduklarını, nükleer füzyonun da bir o kadar hızlı yaşandığını söyledi.

supernova02

Milyonlarca km hızla enerji saçtı

Kehoe ve meslektaşları, 450 günde toplanan verileri analiz ederek SN 2013ej’nin patlamasına ait bilgilere ulaştı.

‘Süpernovaların her yerinde ölüm ve doğum yazılı’ diyen Kehoe, “Sadece bizi oluşturan elementleri ortaya çıkarmaka kalmıyorlar, yaydıkları şok dalgaları Güneş Sistemi’nin geldiği yeri temsil ediyor” dedi.

Süpernovalar, yıldızlararası uzay boyunca enerji saçarak yeni sistemlerin oluşmasını tetikliyor. Analizler, SN 2013ej tarafından saçılan enerjinin uzayda 35,4 milyon km gibi aklını kaçırmış bir hızla hareket ettiğini gösterdi.