2020 Uluslararası Astronomi Günü: Bilmeniz Gereken Her Şey

0
6938
46875689578096890
46875689578096890

İlkbahar Astronomi Günü, Nisan ortasından Mayıs ortasına kadar kutlanıyor.
Sonbahar Astronomi Günü, Eylül ve Ekim ayları arasında kutlanacak.

Uluslararası Astronomi Günü yılda iki kez kutlanmakta – biri ilkbaharda (2 Mayıs), diğeri sonbaharda (26 Eylül). Günümüzde müzeler, topluluklar, astronomik kurumlar ve planetaryumlar, astronomi dünyası hakkında farkındalığı yaymak adına seminerler, çalıştaylar ve diğer eğlence içerikli etkinlikler düzenlemekte.

Starwalk‘a göre, ilk Astronomi Günü kutlamaları 1973’te Kuzey Kaliforniya Astronomi Derneği başkanı Doug Berger tarafından düzenlendi. Bunun arkasındaki fikir, bir farkındalık yaratma çabasıyla insanları astronomi ve evren hakkında bilgi edinmelerini kolaştırarak eğitmek.

Evrenin enginliği ve gece gökyüzünün gizemli dansı insanlığı yıllar boyunca büyülemeye devam etmiştir. Tüm insanlar için evren ve dünyadaki yerimiz hakkında bilgi yelpazesini artırmak için daha iyi bir gün olamaz. O zamandan beri Astronomi Günü her yıl tüm dünyaca kutlanır oldu ve birçok organizasyon tarafından da desteklenmekte.

Ünlü astronotların alıntılarından bazıları:

  1. Neil Amstrong, Ay hakkında; “O, Güneş ışığında parlak bir yüzey. Ufuk size çok yakın görünüyor, çünkü eğrilik dünyadakinden çok daha belirgin. Orada bulunmak için ilginç bir yer, tavsiye ederim.”
  2. Kalpana Chawla, hedeflerinize ulaşma konusunda; “Gerçekten yapmak istediğiniz için bir şeyler yapın. Bunu sadece hedeflediğiniz için yapıyorsanız ve yolun tadını çıkarmıyorsanız, bence kendinizi kandırıyorsunuz.”
  3. Sunita Williams, ekip çalışması üzerine; “Biraz korkutucu olduğundan dolayı büyük probleme bakmıyorsunuz. Sadece anı yaşayarak, sizinle buluşup, çalışacak insanlarla bir ara gelir ve gerçekten yapabileceğiniz en iyi işi yapmaya çalışırsınız. Bunların hepsi ekip çalışmasıdır ve uzaya yolcuğuna çıkmak bundan ibarettir.”
  4. Rakesh Sharma, uzaya çıkma konusunda ki deneyimi hakkında; “Herkesin hayal edebileceği gibi, uzaya gitmek çok zengin ve hatırlanmaya değer, ayrıca evet unutulmaz bir deneyimdi.”
[APOD/NASA]

Mayıs ayının gökyüzü takvimi

5-6 Mayıs, Eta Aquariid (Eta Akvaryumları) Meteor Yağmuru; NASA’nın aktardığına göre, 5-6 Mayıs günü bizleri harika bir meteor gösterisi bekliyor. O kadar parlak olmamakla birlikte, yağmur sırasındaki göktaşları hızlı ve soluk görünecek, bu yüzden bu şovu izleyenlerin mümkünse gözleri kırpmadan gökyüzüne bakmaya devam etmeleri gerekecek.

7 Mayıs, 2020 yılının son Süper Ay’ı (Süper Çiçek Ay); Yılın dördüncü ve son süper ayına, aynı zamanda Süper Çiçek Ay’ı da deniliyor. Ay, kendisinin normal parlaklığından daha parlak görünecek. Bir sonraki Süper Ay (supermoon) o günden itibaren uzun bir süre sonra gerçekleşmeyeceğinden, tüm kamera ekipmanınızı hazırlamanızda fayda var. Sonraki dolunay süper ayı Nisan 2021’de gerçekleşecek.

12 Mayıs, Jüpiter ve Ay yakınlaşması; Aynı günün sabahı, Ay ve Jüpiter arasında yakın bir yakınlaşmaya tanık olunacak. Gökyüzü gözlemcileri bu gök olayını gece yarısından şafak vaktine doğru bir teleskop veya dürbünle gözlemleyebilecekler.

14 Mayıs, Mars ve Ay yakınlaşması; İnsanlar aynı gün Ay’ın şafaktan hemen önce Mars’a yaklaştığını görebilecek. Ay ve Mars yakınlaşırken bu göksel olayı çıplak gözle de görebileceksiniz.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar

https://www.dijitalx.com/2015/10/01/super-ay-ve-ay-tutulmasinin-kozmolojisi/
https://www.dijitalx.com/2020/04/26/venusun-donus-ile-atmosfer-hizi-arasindaki-ters-orantinin-sebebi-ne/
https://www.dijitalx.com/2020/04/17/samanyolunun-merkezindeki-super-kutleli-kara-deligin-etrafinda-dans-eden-bir-yildiz-gozlemlendi/