Merkür yolundaki BepiColombo Dünya’nın olağanüstü görüntülerini çekti

0
6032
bepicolombo merkur mercury esa jaxa dijitalx 001
bepicolombo merkur mercury esa jaxa dijitalx 001

Merkür’ü keşfetmek için yol alan BepiColombo, Dünya yörüngesindeki son geçişi esnasında gezegenimizin olağanüstü görüntülerini yakalamayı başardı.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile JAXA ortak projesini temsil eden BepiColombo, 10 Nisan tarihinde Dünya’nın etrafındaki son dönüşünü tamamladı. Uzay araçlarının Güneş Sistemi’nin içine doğru hareket edebilmesi için hızlarını yavaşlatabilmesi ve böylece manevra yapmaları gerekiyor. Uzay mühendisleri yakıt tasarrufu adına bunu en optimum şekilde yapabilmek için gezegenlerin çekim kuvvetlerini kullanıyor. BepiColombo, Dünya etrafındaki dönüşünde hızını istenen seviyeye düşürürken, Merkür rotasına doğru ilerlemeye başladı.

Merkür’e doğru son manevrayı tamamlarken Dünya’nın 12,700 km yakınından geçen BepiColombo, bu esnada birbirinden güzel görüntüler elde etti.

Manevra esnasında yer kontrol BepiColombo’ya hiçbir müdahalede bulunmadı. 34 dakikalık süreçte BepiColombo Dünya’nın gölgesinden geçti ve güneş panelleri yolculuğa başladığı günden bu yana ilk kez karanlıkta kaldı. 11 Eylül’de Dünya’nın yörüngesinden uzaklaşmaya başlayacak olan Beği Colombo, Merkür yörüngesindeki gözlemlerine 2025 yılında başlayacak. 16 bilimsel donanım taşıyan uzay aracı, Merkür’ün manyetik alanının yanı sıra iç yapısını ve yüzeyini inceleyecek.

BepiColombo ile elde edilen veriler, 2012’de kutuplarında su bulunan ve yakın zamandaki araştırmalar ile derinliklerinde canlı olabileceği öne sürülen Merkür’ün birçok bilinmeyenini ortaya çıkarabilir.

İlginizi çekebilir:

https://www.dijitalx.com/2018/10/24/bepicolombonun-yolculugu-merkure-ulasmak-neden-7-yil-suruyor/
https://www.dijitalx.com/2018/11/03/gunes-sisteminin-bir-numarali-gizemi-merkur-nasil-olustu/
https://www.dijitalx.com/2020/03/26/merkur-antik-zamanlarinda-muhtemelen-yasam-barindiriyordu/