T.rex, Jurassic Park’taki kadar hızlı koşamıyordu

0
4886
trex 02
trex 02

En yırtıcı dinozor türlerinden tiranozorların abisi sayılan T.rex, sanıldığının aksine çok hızlı koşabilen bir canlı değildi. PeerJ dergisinde yayımlanan araştırma, Tiranozor Rex’in ulaşabileceği maksimum hızın saniyede 5,4 metre (saatte 20 kilometre) olduğunu gösterdi.

Ortalama 9 metre boya ulaşan bir T.rex’in daha hızlı gitmeyi denemesi altında, bacak kaslarının anormal ağırlığı kaldıramayarak ezileceği ifade edildi. Bu da, T.rex’in sizi kovalaması halinde aranızda en az 30-40 metre olması gerekmediği anlamına geliyor. Yine de, ortalama bir insanın saatte 15-24 kilometre arasında koştuğunu ele alırsak, T.rex tarafından kovalanmanız halinde yine deli gibi koşmak zorunda kalacaktınız.

Saatte 72 kilometre bilim-kurgu ürünü

Paleontologlar T.rex’in koşma kabiliyeti üzerinde yıllarca kafa yoruyordu. Dinozor dünyasının en ünlü türü üzerinde geçtiğimiz yıllarda birçok araştırma yapıldı. Bunlardan bir tanesi, T.rex’in son derece cılız kalan kollarının avını yakalama ve yemesi için gereksiz olduğunu ortaya çıkarmıştı.

T.rex’in hızına odaklanan araştırmalarda ise dev dinozorun saatte 72 kilometreye ulaşabildiği bile öne sürülmüştü. Yakın dönemdeki diğer araştırmalar ise 18-24 km/s aralığında bir hızı savundu.

Manchester Üniversitesi’sinden William Sellers’ın başını çektiği ve bilgisayar modellerine dayanan en son araştırma, T.rex’in ‘hızlı koşma kabiliyetine sahip olmadığını’ gösterdi. Tersine, dev canlı bir kuş gibi hızlı hızlı yürüyebiliyordu.

[Manchester Üniversitesi]
Sellers, T.rex’in biyo-mekanik özelliklerini incelemek için tüm hayvanlar için kullanılan iki yönteme başvurdu: MBDA(Çoklu gövde dinamik analizleri) ve SSA(iskelet stres analizi). Bilim insanları dinozorlar üzerinde yapılan bir araştırma ilk kez iki yöntemi birden kullandı. T.rex’in fizyolojisini gösteren model, kemiklere düşen basıncın daha iyi anlaşılmasını sağladı. T.rex’in bacak kemiklerine uygulanan kuvvetler ve hareket esnasındaki değişim hesaplandı.

Sonuçlar, hızlı koşmaya çalışması halinde T.rex’in bacak kemiklerinin ortaya çıkacak ağırlığı kaldıramayacağını ve nihayetinde kırılacağını gösterdi.

“Zaten koşmasına gerek yoktu”

T.rex’in kemiklerinin fiziksel kapasitesini gözler önüne seren araştırma hakkında yorumda bulunan paleontolog Thomas Carr, “yapılan araştırmanın benzer sonuçlar veren farklı çalışmalarla uyum göstermesinin cesaret verici olduğunu” belirtti. Carr, T.rex’in sanılandan daha az atletik olmasına rağmen korkutucu olmak için hızlı koşmasına gerek olmadığını söyledi:

“T.rex’in tek yapması gereken biraz daha fazla hareket etmek olurdu. Etrafında kendisinden çok daha yavaş olan Edmontosaurus, Triceratops ve Ankylosaurus gibi otobur dinozorlar vardı.”

Kansas Üniversitesi’nden paleontolog David A. Burnham ise çalışmanın yeterli olmadığı görüşünde. Birincisi aratırma sadece T.rex’in koşu yeteneğine yönelik bakış açısından doğuyor ve kas-kemik sisteminin tüm rolünü değerlendirmiyor. İkincisi, benzer araştırmaları Edmontosaurus ve Triceratops için yapmadan, T.rex’i hızını kesin olarak belirtmek doğru olmaz.

Görünen o ki, T.rex ile başlayan ‘ne kadar hızlıydı’ araştırması kendisi gibi iki ayak üzerindeki etoburlar Giganotosaurus, Mapusaurus ve Acrocanthosaurus ile devam edecek. Yeni araştırmalar sayesinde dinozorlar hakkında birçok yeni bilgi elde edileceği gibi araştırma yöntemleri de güçlenecek.