Tesla 6,462,720 akü hücresiyle 15,000 evi aydınlatıyor

0
3670
powerpack
powerpack

Yenilenebilir enerjinin ekonomiye olan katkısı ve yaşam standartlarını artırmasının yanı sıra doğaya ne kadar faydalı olduğunu belirtmemize gerek yok. Yine de yeşil enerjinin önemini vurgulamak için Tesla’nın enerji tedarikçisi Southern California Edison’ın Mira Loma tesislerinde yer alan enerji depolama birimine değinmemiz gerek.

Elon Musk’ın geleceğin akıllı evleri için vazgeçilmez olacak Powerwall bataryaları, günümüzde Mira Loma’da toplu halde bir ‘güç bankası’ görevi görüyor. Kamu ve iş dünyasının enerji ihtiyacını görecek sabit tesislerin adı ise Powerpack. Tesla, ilk Powerpack tesisini geçtiğimiz yıl duyurmuştu. Enerji depolama tesisinin çıkış noktası ise yine geçtiğimiz yıl Los Angeles’ta atmosfere 100,000 ton metan gazının salınmasına neden olan Aliso Canyon gaz sızıntısı olmuştu. Tesla, Los Angeles’ın havasını zehirleyen sızıntının ardından doğalgaz yerine depolanabilir elektrik çözümüyle şu ana kadar oldukça başarılı bir tablo çiziyor.

Doğaya katkısı paha biçilmez

Aliso Canyon sızıntısı hakkında birkaç detay vererek yenilebilir enerjilerin önünü açan teknolojilerin bir kez daha altını çizelim. Science dergisinde yayımlanan makaleye göre, onarılması 112 gün süren sızıntı süresince atmosfere salınan metan gazının miktarı 572,000 otomobilin neden olduğu sera gazına eşit. Yaşanan hava kirliliğinden dolayı 4,600 hane geçici olarak evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Metanın insan sağlığına CO2’den 50 kat daha zararlı olduğunu da düşünürsek, fosil yakıtların insan hatası sonucu doğaya verdiği zararın boyutunu anlayabiliriz. Bir önemli dipnot, 2010 yılında Meksika Körfezi’ni petrole boğan ve sayısız deniz canlısının ölümüne neden olan Deepwater Horizon faciasıydı. Petrol sızıntısının durdurulması, tam beş ay sürmüştü.

[Tesla]

Enerjide yeni trend ‘2170’

Tesla’nın Mira Loma alt istasyonu, ek enerji üretimi gerektiği zaman devreye giren enerji santrallerine olan ihtiyacı azaltmayı amaçlıyor. Özellikle klimaların sürekli çalıştığı yaz günlerinde devreye giren bu santrallerin zamanla yerini enerji depolama tesislerine bırakacağı yıllar öncesinden öngörülmüştü. Tesla, bu dönüşümü yerine getiren marka olacak gibi görünüyor.

SCE Mira Loma tesisine yerleştirilen 396 enerji biriminden her biri, Tesla’nın Nevada eyaletindeki Gigafactory tesisinde monte edildi. Enerji birimlerinin sahip olduğu 80 megawatt saat elektrik, Tesla otomobillerine konulan bataryalarla aynı kapasiteyi temsil ediyor.

396 enerji biriminin içinde 16 adet batarya yer alıyor. Her birinin içinde 12 parça enerji hücresi bulunuyor. Her parçanın içinde ise 85 batarya hücresi bulunuyor. Hesap yapıldığında, toplamda 6,462,720 bireysel batarya hücresi elde etmiş oluyoruz. Batarya hücrelerine 2170 adının verilmesi ise her birinin 21x70mm silindirler olmasından geliyor.

Her yere uygun mikro enerji şebekeleri

Haneleri aydınlatmanın yanı sıra, Tesla Powerpack birimleri güneş panelleri ile entegre edilerek birçok mikro elektrik şebekesi oluşturmak için kullanılabilir. Bunlar arasında adalar veya yerleşim birimlerinden uzak tesislere elektrik sağlayacak sistemler düşünülebilir. Tesla’nın evler için geliştirdiği Powerwall sistemlerinden 16 kat daha fazla batarya içeren Powerpack, Elon Musk’ın tahminine göre giderek daha fazla talep gören bir iş alanına dönüşecek. Musk, elektrikli otomobillere oranla enerji depolama birimlerinin her yıl birkaç kat daha fazla talep alacağını öngörüyor.

Tesla, SolarCity’i satın alarak sabit bataryalar ve solar panel operasyonlarını da üstlenmişti. Firmanın isminin Tesla Motors’dan Tesla’ya çevrilmesinin sebebi de burada yatıyor. Bu noktadan sonra Tesla müşterilerini sevinçten havaya uçuracak en büyük gelişme, özellikle Avrupa’daki batarya dolum tesislerinin artırılması olur.

Powerwall. [Tesla]