Uzaylılarla neden halen karşılaşmadığımızı açıklayan 12 mantıklı sebep

0
29550
samanyolu 00
samanyolu 00

Batı merkezli alternatif medyanın içinden yakaladığı karman çorman bilgileri dilimize çeviren yeni nesil alimler sağ olsun, dünya dışı varlıklar hakkındaki bilgi dağarcığımız ancak ortaokul çağındakileri heyecanlandıran komplo teorileri ve efsanelerin ötesine geçemiyor. Ancak dünya dışı medeniyetlere ve ufolojiye gerçekten meraklı olan ve ciddi araştırma yapmak isteyen insanlar için güvenilir kaynaklar da bol. Yapılması gereken, öğrenmek isteyen kişinin vaktine saygı duyarak ilk önce genel kültürünü güçlendirmesi ve para odaklı yapımların oltasına gelmemesi. Bu aşamada birçok yazımız ve kaynak önerimiz de olacak. Öncesinde, bir soruyu kısaca değerlendirmeye çalışalım: Dünya dışı gelişmiş medeniyetlerin gezegenimizi ziyaret ettiğine dair bu kadar iz varken, neden onlarla karşılaşmadık?

1Uzaylılar aslında yok

samanyolu 01
Samanyolu Galaksisi.

İngiliz bilim-kurgu yazarı Arthur C. Clarke’ın ünlü bir sözü vardır: “İki olasılık mevcut. Ya Evren’de yalnızız ya da değiliz. Her ikisi de bir o kadar korkutucu.”

Evren’deki orta boyutlu galaksiler arasında gösterebileceğimiz Samanyolu’nun çapı yaklaşık 100 ışık yılı. İçerdiği yıldız sayısının ise 400 milyar olabileceği tahmin ediliyor. Yani, sadece Samanyolu’nda Dünya benzeri en az bir gezegen içerme olasılığı bulunan yüz milyarlarca yıldız sistemi bulunuyor. En dikkat çekici örneklerden biri, 2016’ın en büyük keşiflerinden Proxima Centauri b.

Proxima Centauri b keşfi, insanlığın aklına önemli bir soru getirdi: Yeterince hızlı olabilirsek, Dünya’dan 40 trilyon kilometre uzaklıktaki gezegene insan ömrünün elvereceği bir sürede ulaşabilir miyiz? Işık hızının beşte biri hızda gitmeyi planlayan Starshot projesi, bunu 20 ile 25 yılda yapmayı planlıyor. Bu aşamada bir soru daha beliriyor: Eğer bize bu kadar yakın gelişmiş uzaylı medeniyetler varsa, Dünya’ya geliyor olabilirler mi?

Evren’de yalnız olduğumuzu savunan bilim insanlarının en büyük kanısı, aslında bunun matematiğe dayanan kozmik dengesi. Birincisi, istatiksel olarak Evren’de yalnız olmamız mümkün değil. En son araştırmalara göre, Evren’de en az 2 trilyon galaksi bulunuyor. Kaç tane yıldız sistemi olabileceğini kafanızda bir canlandırın… Öte yandan, her bir yıldız sistemi arasında anormal mesafeler mevcut. Yüzlerce ışık yılı ötedeki galaksilere ulaşabilmek için kesinlikle ışık hızından daha hızlı yolculuk etmemizi sağlayan teknolojilere ihtiyaç duyuyoruz. Henüz Mars’a 9 ay içinde gitmemizi sağlayacak itki sistemleri üzerinde çalışırken, insanlık için bu hayli zor. Uzaylıların da süper gelişmiş itki sistemleri olsa bile Dünya’ya gelmek için birkaç yıl harcamaları mantıklı görünmüyor.

Bu açıklamalarla tatmin olmayan (mesela ben) uzaylıların varlığı hakkında daha fazla bilgi araştırmayı tercih ediyor. Bu aşamada akla gelen çok fazla soru var. Yukarıdaki tartışmalarla bağlantılı olarak iki tanesi öne çıkıyor: Uzaylılar ışık hızını bile anlamsız bırakan, solucan deliği oluşturmak gibi teknolojiler geliştirmiş olabilir mi? İkincisi Dünya’ya neden gelmek istesinler?

İlginizi çekebilir: Evrenimiz en az 2 trilyon galaksiyi içinde barındırıyor