Geleceğin yarı-otonom elektrikli tırı Tesla Semi görücüye çıktı

0
4107
tesla semi 01
tesla semi 01

SpaceX’in roket fırlatmadığı bir hafta olacaksa, bilin ki Elon Musk yeni bir teknolojiyi gözler önüne serecek. Günümüzün bir numaralı fütüristi, girişimcisi ve bireysel pazarlama uzmanı Musk, Perşembe günü düzenlenen Tesla etkinliğinde ABD’li taşımacılık firmalarının merakla beklediği yarı-otonom elektrikli tırı tanıttı.

ABD’de milyonlarca kamyon ve tır şoförü, gece-gündüz demeden ülkenin dört bir yanına yük taşıyor. Meslekleri, yapay zeka teknolojisi tarafından fazlasıyla tehdit altında. Alman Daimler’in 2015’te deneme sürüşlerine başladığı otonom tır, ABD’li şoförlerin tadını kaçıran türden. Tesla ise kokpiti sürücü için yeniden tasarlanmış, yarı-otonom bir tır tanıtarak gönüllere su serpti.

Tesla tırı, römork takılı olmadan saatte 100 km hıza 5 saniye içinde çıkabiliyor. Maksimum taşıma kapasitesi olan 36 ton yük ile bu süre 20 saniyeye çıkıyor. Bu süre, aynı kapasitedeki bir dizel tırın aynı sürata ulaşabildiği sürenin üçte birine denk geliyor.

[Tesla]

Pahalı ama tasarruflu

Musk, Los Angeles dışındaki bir hava üssünde yaklaşık 2.000 davetlinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte fütürist Tesla tırının fiyatını vermedi. Bunun yerine “Tesla ürünleri pahalıdır” demekle yetindi. Musk’ın vurguladığı nokta, her ne kadar alımı maliyetli olacak olsa da Tesla Semi’nin elektrikli olması sayesinde süper tasarruf sağlayacağı.

Tırın dev bataryası, kasası altında yatıyor. Bataryanın her biri iki elektrik motora sahip iki arka aksı bulunuyor. Ayrı olarak iki tekere bağlı bu akslar, dizel tırlara kıyasla Tesla Semi’nin daha çabuk hızlanmasını ve yokuşları daha kısa zamanda çıkmasını sağlayacak.

Üretim 2019 sonunda başlıyor

Musk’ın verdiği rakamlara göre, Tesla Semi 1.6 kilometre başına 1.26 dolar maliyet yapacak. Bir dizel tırın aynı mesafedeki maliyeti ise 1.51 dolar. Musk, eğer Tesla Semi bir konvoy olarak hareket ederse bu maliyetin 85 sente kadar düşeceğini savundu. Kısaca, ‘filonuzu Tesla Semi ile oluşturun’ mesajı da verilmiş oldu.

Tesla Semi’nin en dikkat çekici özellikleri, tasarımında yatıyor. Soför, gerçek zamanlı navigasyon bilgileri sunan iki dizüstü boyutunda ekranın ortasında oturuyor. Görüş açısının kör noktaları azaltacak şekilde genişletildiği de dikkat çekiyor. Tır aynı zamanda Model S ve Model 3 otomobillerinde bulunan gelişmiş-sürücü destek sistemine sahip. Ayrıca otomatik pilot özelliğini kazandıran radar alıcıları, kameralar ve işlemcilere sahip.

Musk, tırın tek şarjla 480 ile 800 kilometre arasında yol kat edeceğini belirtti. Bunu sağlamak için ABD genelinde ve dış ülkelerde güneş enerjili süper şarj istasyonları kurulmasını planlıyor.

Musk, Tesla Semi üretimine 2019 sonunda başlayamayı planladıklarını belirtti. Eğer beklenmedik ertelenmeler yaşanmazsa.

Tesla takvimin gerisinde kalıyor

Musk’ın inanılmazı isteyen hedefleri fabrikalarının kapasitesini fazlasıyla zorluyor. Kısa süre önce tanıtılan ve en erişilebilir model olarak sunulan Model 3, gecikmelere takıldı. Otomobilin üretimi Tesla’nın Fremont, California’daki fabrikasında başlamıştı. Musk, Aralık itibari ile üretimin 20,000’e çıkacağını söylemişti. Eylül sonunda üretilen Model 3 sayısı ancak 260 oldu.

Ekim ayında yaşanan gelişmede, Tesla yüzlerce çalışanını performans düşüklüğü nedeniyle işten çıkarmıştı. Aynı günlerde, Musk hisse sahiplerine gönderdiği mektupta Model 3 üretiminin gelecek yıl aynı dönem için haftada 5,000’e çıkmasını umduğunu söyledi.

Musk’ın hırsı hem uzay-havacılık hem de otomotivde sınırları zorluyor. Yine de gecikmeler gelişimi yavaşlatmayacak.