İnsanlığın devamını sağlamak için Mars’a ayak basmamız gerektiğini biliyoruz. Dünya’daki bilinen kaynakların giderek azalıyor olması da, enerji savaşlarının önüne geçmek için yeni bir gezegene adım atma zorunluluğunu perçinliyor.
Özel uzay-havacılık şirketlerinin yatırımlarıyla giderek daha heyecanlı bir hale gelen Mars yolculuğu, SpaceX’in kurucusu Elon Musk’a göre sadece 8 yıl içinde gerçek olabilir.
Musk’ın 67’nci Uluslararası Astronomi Kongresi’nde yaptığı sunum, Mars yolculuğunun genel planını gözler önüne serde de, üzerinden geçilmesi gereken birçok basamak var. Aksi takdirde, ölüm kaçınılmaz olabilir. Musk’ın dediği gibi, ‘gönüllüler ölümü göze almalı.’
1Roketiniz Dünya’yı terk edemeden havaya uçabilir

Söz konusu roket, 121 metrelik boyuyla uzay keşfi tarihinin en devasa uzay aracı olacak. 550 bin tonluk itiş gücüyle korkunç güçlü motorlara sahip olması gereken BFS, henüz atmosferden çıkılmadan önceki süreçte kaza yaşamamak için mükemmel bir mühendisliğe sahip olmalı.
Yörünge görevlerinde bile yakın geçmişte birçok kaza yaşandı. Orbital ATK’in Antares roketi havaya uçtu, Virgin Galactic’in WhiteKnightTwo uzay gemisi çakıldı, Roscosmos’un Proton uzay kapsülü kontrolden çıkarak parçalara ayrıldı, Japonya’nın uydusu Hitomi kayboldu.
SpaceX ise Haziran 2015’te patlayan Falcon 9’un ardından bir tanesini de Eylül 2016’da benzer bir şekilde kaybetti.
İstatistiklere bakarsak, 1981 ve 2011 yılları arasında 833 mürettebat taşınan NASA Uzay Mekiği Programında 14 kişi öldü (Challenger ve Columbia kazaları). Ölüm oranını temsil eden yüzde 1.6, bugün Everest’e tırmanırken ölenlerin oranından az. Apollo programında ise ölüm oranı yüzde 9’du.
BFS’yi ateşleyecek BFR (Big Fu**king Rocket), yeni nesil Raptor motorları kullanacak. Yörüngede uzay gemisinden ayrılıp tekrar iniş yapacak yeniden kullanılabilir roketin, taşıyacağı dev yükler gibi kusursuz olması yıllar alacak.
![[SpaceX]](https://www.dijitalx.com/wp-content/uploads/2016/09/Mars_vehicle.jpg)