Facebook Drone’larla İnternet Projesini Rafa Kaldırdı

0
3490
Aquila
Aquila

Facebook 4 yıl önce başlattığı Aquila projesi kapsamında dev insansız hava araçlarıyla internete ulaşımı olmayan -ya da sınırlı olan- 4 milyar insana gökyüzünden yüksek hızlı internet sağlamayı amaçlıyordu.

Şirketin üst düzey yöneticilerinden Yael Maguire Facebook üzerinden yaptığı açıklamada “biz Aquila projesine yatırım yaptıkça, dünyanın önde gelen uzay ve havacılık şirketleri de benzer projelere yatırım yapmaya ve proje için gerekli hava araçlarını geliştirmeye başladılar. Bu gelişmeler karşısında biz de kendi hava araçlarımızı geliştirmekten vazgeçtik ve Bridgwater’da yer alan tesisimizi kapatma kararı aldık” dedi.

https://youtu.be/eOez_Hk80TI

SpaceX uydu-internet projesi Starlink’in ilk ateşlemesini gerçekleştirdi

SpaceX’in önü açılabilir

Facebook bu açıklamasına rağmen dünyanın ücra köşelerine gökyüzünden internet sağlamak amacıyla Airbus gibi önde gelen havacılık şirketleriyle beraber çalışmaya, yazılım ve donanım geliştirmeye devam edecek.

Geliştirilen Aquila insansız hava aracı güneş enerjisiyle çalışıyordu ve bir Boeing 737 kanat açıklığına sahipti. Facebook gibi Google da aynı amaçla başlattığı Project Titan projesini bir süre önce sonlandırmıştı.

Elon Musk ise SpaceX‘le benzer ama daha geniş kapsamlı bir proje geliştiriyor. SpaceX “Starlink” adını verdiği ve binlerce uydudan oluşacak projeyle dünyanın dört bir yanına yüksek hızlı internet sağlamayı amaçlıyor. SpaceX bu amaç doğrultusunda, Microsat-2a ve Microsat-2b adını verdiği ilk test uydularını Şubat ayında yörüngeye yerleştirmişti.