2018’de keşfedilen en esrarengiz dış gezegenler

0
5298
exo gezegen ESO dijitalX 01
exo gezegen ESO dijitalX 01

Astronomlar 2018’de fazlasıyla meşguldü. Yakınlarımızdaki bir “kar topuna” ait veriler elde ettiler, ilk “bebek” dış gezegenin görüntüsünü elde ettiler, ilk dış uydu adayının da izlerini buldular. Dış gezegen keşfinin giderek artacağı 2019 öncesinde arşivlerimize neler eklendi bir bakalım:

1Donuk bir komşu

Yılın ilk ilginç tespitlerinden biri, Dünya’ya en yakın yıldızlar arasında yer alan Barnard’ın yörüngesinde yapıldı. Muhtemelen süper-Dünya boyutlarında olan donmuş dünyaya, Barnard’s Star b adı verildi. Dünya’nın 3,2 katı kütleye sahip olan donmuş gezegende bir yıl 233 Dünya gününe eşit. Barnard’s Star b geniş bir yörüngeye sahip olduğu gibi yıldızının ışınlarını çok az yansıtıyor. Bu yüzden tespit edilebilmesi için tam yedi gözlem cihazının kullanılması gerekti. Gezegendeki yüzey sıcaklığının -170 civarında olduğu tahmin ediliyor.

Barnard’s Star b Dünyamıza en yakın dış gezegen değil. Varlığı kesinleştirilen en yakın dış gezgen 4.2 ışık yılı ötede, Proxima Centauri’nin yörüngesinde yer alan Proxima b. Proxima Centauri ve çift yıldız sistemi Alpha Centauri’nin ardından, Barnard’s Star Dünya’ya en yakın yıldız olma özelliğini taşıyor. Gökbilimciler yaklaşık 10,000 yıl sonra Barnard’ın Dünya’ya Alpha Centauri’den daha yakın olacağına inanıyor.

Barnard’ın Yıldızı ve gezegeni. [M. Kornmesser/ESO]