7,5 mm genişliğinde elektronik matkap

0
3488
matkap drill
matkap drill

Yeni Zelandalı bir mühendis 3D yazıcıyla dünyanın en küçük ve çalışan matkabını üretti. Sadece 7,5 mm genişliğindeki matkap, sabun ve köpük gibi yumuşak malzemeleri delebiliyor.

İnsan vücudunda kullanılan protezlerin yanı sıra apartman ve malikanelerin bile üretilmesinde kullanılan 3D yazıcılar, insan neslinin hayatta kalabilmesi için en önemli teknolojilerden biri. Yapay organ üretimiyle hayat kurtaracak yazıcılar, Güneş Sistemi’ndeki yeni kolonilerde üs kurulması ve yemek üretilmesine kadar birçok işlemde ana rol üstlenecek.

Henüz dünyada ortaya koydukları potansiyel, 3D yazıcıların ne kadar marifetli olduğunu fazlasıyla ortaya koyuyor. En son ve şaşırtıcı örnek, Yeni Zelandalı mühendis Lance Abernathy’nin ürettiği süper küçük el matkabı.

Süper hız, süper tasarruf

CAD yazılımı ve Ultimaker 2 3D yazıcısıyla üretilen matkap, 17×13 mm ölçülerinde. Genişliği sadece 7,5 mm olan matkap, tutulduğu zaman işaret parmağı ve başparmak arasında neredeyse kayboluyor.

[Ultimaker]
[Ultimaker]

 

 

 

Sadece 0.04 mm kalınlığında katmanlar atılarak üretilen el matkabının basılması 25 dakika sürmüş. Çinko-hava piliyle desteklenen matkabın kablo aksanı da elle yapılmış. Plastik malzemenin için pil, kablo ve motorun yerleştirilmesi 3 saat sürmüş.

3D yazıcıların büyük-küçük ayırt etmeden her nesneyi üretebiliyor olması maliyet ve zaman açısından süper tasarruf sağlayacak. Silah üretimi yerine mühendislik alanında geliştirildikleri sürece sağlayacakları faydanın katlanarak artacağı da kesin.