Dubai dünyanın ‘en büyük’ güneş santralini inşa ediyor

0
5951
5787568578
5787568578

Dubai’de bu sefer çok büyük şeyler oluyor. Henüz yeni onay almış ‘güneş enerjisi‘ projesi 2020 yılına kadar 1.000 MW’lık enerji üretecekken, 2030 yılına kadar ise bu rakamın 5.000 MW (megawatt) olması bekleniyor.

DEWA genel müdürü ve CEO'su Saeed al-Tayer, Dubai'de duyuru yapıyor. [Fotoğraf: DEWA]
DEWA genel müdürü ve CEO’su Saeed al-Tayer, Dubai’de duyuru yapıyor. [Fotoğraf: DEWA]

Dubai Su ve Elektrik İdaresi (DEWA) dünyanın en büyük Yek-odaklı/Konsantre Güneş Enerjisi (CSP) projesinin başlatıldığını duyurdu. Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Solar Park’ı içerisinde tek bir alan üzerinde yer alacak santral tam beş tesisten oluşacak. Projenin ilk aşamasının 2020 ya da 2021 yılında – – 1.000 MW’lık enerji üretilmesi beklenildiği zamanda – – tamamlanması bekleniyor. İnşa edilecek güneş enerjisi santrali 2020-2021 yılında üretilen enerjinin 5 katını 2030 yılında üretebilir ve bu rakam Birleşik Arap Emirlikleri’nin toplam enerji verimini %25 oranında arttırmaya yeterli.

Güneş’in batışından sonra çalışmaya devam edecek

Dünya’nın şu anki en büyük tesisi konumunda olan Kaliforniya’daki Ivanpah CSP ile kıyaslandığında orada yaklaşık 382 MW’lık enerji üretiliyor ve Dubai’de 2020-2021 yıllarında üretelecek enerjinin yarısı kadar bile enerji üretimine ulaşamayacağı anlamına geliyor. İleriki yıllarda kurulacak olan tesisin büyüklüğü ve üreteceği enerji miktarını bu şekilde kıyaslayabiliriz. Ayrıca Fas’taki Ouarzazate güneş enerji tesisi 2020 yılında tamamlanması beklenen tesise kadar yaklaşık 580 MW’lık enerji sağlayacak.

Yeni santralin kavramsal görüntüsü. [Fotoğraf: DEWA]
Yeni santralin kavramsal görüntüsü. [Fotoğraf: DEWA]
Yek-odaklı/Konsantre güneş enerjisi santralleri, fotovoltaik pillerden oluşturulan güneş enerjisinden farklı olarak, genellikle bir kulenin tepesinde, küçük bir alan üzerinde güneş ışığını geniş bir alana yoğunlaştırmak için helyostat denilen güneş enerjisi sağlayan tertibat aynalarını kullanır.

Yer-odaklı/Konsantre ışık ısıya dönüştürüldüğünde elektrik jeneratörüne bağlı olan bir buhar türbinini çalıştırarak elektrik üretmeye başlanır. CSP’nin bir avantajı ise güneş battıktan sonra elektrik üretmek için termal ısıyı kolayca depolayabiliyor olmasıdır.

Dubai santrali bir kule etrafında bulunan birkaç bin helyostatlık alana kurulacak. Ortaya çıkan ısı aktarımı sıvısı elektrik üretmek için bir buhar türbinine güç verecek. Yeni santral inanılmaz bir şekilde, kilovat-saat başına en az 8 ABD senti kadar ucuz enerji sunacak. Solar Park tamamlandığında ise karbon salınımını her yıl 6.5 milyon ton azaltması bekleniyor. Sıradan bir kömür santralinin yılda yaklaşık 3.5 milyon ton karbon dioksit ürettiğini bu noktada vurgulamak gerekiyor.

r67e67567
Yeni santral ayrıca fotovoltaik pillerden güneş enerjisi depolayacak. [Fotoğraf: DEWA]
Yeni santralin 2020 yılına kadar temiz enerjiden elde edilen toplam enerjinin %7’sini, ardından 2030 yılında %25 ve 2050 yılına kadar ise %75’ini oluşturduğunu göreceksiniz ki bu plan Dubai’nin 2050 Temiz Enerji Stratejisi‘nin bir parçası olmuş olacak.

Kaynak: Gizmodo, Renewal Economy, DEWA