Salı, Ekim 22, 2024
More

    2014’te aramızdan ayrılan 10 teknoloji ürünü

    Hızla gelişen ve hayatımızı da hızla değiştiren teknoloji, her yeni yıl öncesinde fazlalıkları da atma gereği duyuyor. Şirketlerin bahar temizliğiyle başlayan ve yılsonuna kadar devam eden temizliği sonunda, 10 önemli ürün teknoloji dünyasına elveda dedi.

    Mobil cihaz ve uygulamaların başını çektiği elektronik cihaz ve yazılım furyasının ardından, 2015’te teknoloji dünyası bir üst seviyeye çıkmaya hazırlanıyor. Hayatımızı kolaylaştıran ve zaman öldürmemize yarayan sayısız cihaz ve uygulamanın ardından, hayatımızı değiştirecek teknolojilere adapte olmaya başlayacağımız bir yıla giriyoruz.

    Nesnelerin İnterneti, giyilebilir cihazlar, yüz ve ses tanıyan akıllı asistanlar, 3D yazıcılar ve yapay zekası artan arama motorları, 2015’te başlayacak değişimin öncüsü olacak. Yeni teknolojilere yer açmak için, cihaz ve veri miktarı sürekli artan teknoloji dünyası rutin temizliğine bu yıl da devam etti. Aramızdan ayrılan yazılım ve uygulama ağırlıklı liste şu şekilde belirdi:

    Windows XP

    Microsoft’un Ekim 2001’de sunduğu XP, 13 yıl boyunca sayısız bilgisayarın ana ekranını yemyeşil çimen ve gökyüzüyle dolduran duvar kağıdıyla karşıladı. Windows 8’in gelmesiyle PC’lerdeki ömrünü tamamen dolduran XP, Nisan ayında resmen internetten kaldırıldı. Ancak XP’nin izi dijital dünyadan tamamen silinmiş değil.

    ABD’deki en büyük ATM tedarikçisi NCR’nin Ocak 2014’te verdiği bilgiye göre, küresel alanda ATM’lerin yüzde 95’inde halen Windows XP kullanılıyor. Dahası, Microsoft Türkiye, ülkemizdeki PC’lerin yüzde 20’sinde halen emektar işletim sisteminin kullanıldığını açıklamıştı. Microsoft, 2015’te Windows 8’e Çin’de getirilen yasağı kaldırmaya çalışacak. Hacker’lara fırsat sunmamak için ATM’lerde işletim sistemi güncellenmesi de oldukça faydalı olabilir.

    iPod Classic

    Apple’ın 2000’li yıllarda en çok satan ürünlerinden biri olan iPod Classic, Eylül ayında Apple Store’lardan kaldırıldı. Teknoloji tarihinde ‘en çok satan MP3 çalar’ olarak adını yazdıran iPod Classic, 2009 yılında 54 milyonun üzerinde satılmıştı. iPod Touch serisiyle raflardaki bekleme süresi de uzamaya başlayan iPod Classic, zamanla giderek ufalan ve özellikleri artan yeni modellerinin yanında tutunamaz oldu. Ürün, 2014’ün ilk üç çeyreğinde 12 milyon satıldı.

    Dahili belleği 160 GB’a kadar çıkan ve 40 bin parça saklama kapasitesi sunan iPod Classic, rengarenk seçenekleriyle 2000’lerin en heyecan uyandıran ürünlerinden biri oldu. Apple’a yeni ürünlerin Ar-Ge çalışması için iyi bir finans kaynağı olduğunu da söylemek yanlış olmaz.

    Facebook Poke uygulaması

    Facebook, WhatsApp’e 19 milyar dolar ödeyerek mesajlaşma uygulamaları konusunda ne kadar hırslı olduğunu göstermişti. Sosyal ağ, henüz bu hamleyi yapmadan önce, Aralık 2012’de ‘Poke’ adını verdiği bir uygulama hayata geçirmişti. Gelecek vaat eden Snapchat’e rakip olarak beliren Poke, arkadaşlarınıza birkaç saniye içinde ömrü dolan medya içerikleri ve mesaj gönderme imkanı veriyordu.

    Poke, kısa zamanda beklentileri karşılamamış olacak ki, Facebook Kasım 2013’te Snapchat’e 3 milyar dolar teklif etti ancak reddedildi. Aylar sonra, WhatsApp teknoloji dünyasının tanık olduğu en büyük satın alımla Facebook bünyesine katıldı. Messenger ve WhatsApp ile istediği performansı yakalayan Facebook, Snapchat’in kopyası olarak adlandırılan Poke ortadan kaldırmak için istediği mazareti bulmuş oldu.

    MSN Messenger

    Chat kültürünün baş mimarları arasında yer alan MSN Messenger, en ağır darbeyi 2011’de Microsoft Skype’ı satın aldığında yemişti. Nam-ı diğer Windows Live Messenger olarak bilinen uygulama, 2012’de yeniden toparlanacağına yönelik açıklamalar yapılsa da, eski günlerini göremedi.

    Microsoft, Nisan 2014’te MSN Messenger’ı internetten kaldırdı. Halen Çin’de az da olsa kullanılan mesajlaşma programı, geride sabahlara kadar süren yazışmaların oluşturduğu anılar bıraktı.

    Orkut

    Adını Google çalışanı Orkut Büyükkökten’den alan Orkut, aynı zamanda Google’ın ilk sosyal ağ denemesi olarak belirdi. Sosyal ağın ilginç kaderi, ABD’de değil ancak Brezilya ve Hindistan’da popüler hale gelmesini sağladı. Ancak Facebook’un 2011’de Brezilya’da hızla yükselmesi, Orkut’un en başarılı olduğu ülkede geriye düşmesine neden oldu.

    Google+ yatırımlarına devam etmeye karar veren Google, her ne kadar başarısı devam etse de, 45 dilde hizmet veren Orkut’u 30 Eylül’de kapattı. Maalesef Google+’ın başında yer alan Vic Gundotra’nın Nisan ayında firmayı terk etmesi, yatırımları pek olumlu etkilemedi.

    Xbox Entartainment Studios

    Microsoft’un yeni CEO’su Satya Nadella’nın göreve gelmesinden kısa bir süre sonra 18 bin çalışanı çıkaracağını açıklaması, Xbox Entartainment Studios’un da sonunu getirdi. ABD’deki rakiplerine karşı gücünü artırmak için 2012’de CBS başkanı Nancy Tellum’un başına getirildiği birim, Nadella’nın açıklamasıyla ortadan kaldırıldı.

    Oyunseverlerin yükünü taşıma sorumluluğu Xbox Live’a yüklenirken, içerik ve hizmet üretimiyle uğraşan video platformunun düzenli siber saldırıya maruz kalması, Microsoft’u fazlasıyla zorluyor.

    Justin.tv

    Kafasına taktığı kamerasıyla 2006’da başlattığı 7/24 yayımcılık projesini kısa zamanda YouTube benzeri bir platforma dönüştüren Justin Kan, bir sonraki girişimi Twitch ile alıp başını gidince emektar projesine ihtiyacı da kalmadı.

    Amazon’a 970 milyon dolara satılan Twitch, bugün en popüler çevrimiçi video oyun platformu haline gelmiş durumda. Aynı zamanda Y Combinator kuluçka platformuyla da çalışan Kan, yıl içinde Justin.tv’yi sonlandırdı.

    MacWorld Dergisi

    Onlarca yıl Apple’ın çıkardığı tüm ürünler ve üzerinde çalıştığı ürünler hakkında haber sunan MacWorld, dijital yayımcılığının gücüne karşı koyamayarak Eylül ayında ömrünü doldurdu.

    Derginin yayın yönetmeni Jason Snell, 17 yıl aradan sonra firmasını terk etmek zorunda kalırken, zoraki ayrılık Apple’ın iPhone 6 ve Apple Watch’u sunduğu 9 Eylül’de açıklandı. Apple’ı an be an takip eden onlarca teknoloji sayfası göz önüne alındığında, bunca yıllık çalışması için Snell’i takdir etmek gerekir.

    Nokia X

    Satya Nadella’nın gelişinin ardından yaşanan bir diğer belirgin değişim, Microsoft’un mobil cihaz birimini satın aldığı Nokia’nın Android tabanlı X serisi telefonlarını ortadan kaldıracağını açıklaması oldu. Nadella, şirket çalışanlarına gönderdiği mesajda, Nokia X’in Windows Phone ile çalışan bir Lumia ürünü haline geleceğini açıkladı.

    Microsoft, yıl içinde telefonlarından Nokia adını tamamen silerken, Finlandiya’nın en ünlü markası mobil cihaz birimi olmadan da ürün sunabileceğini N1 tabletiyle kanıtladı.

    Flappy Bird

    Mobil oyun piyasasının en enteresan hikayelerinden biri, Flappy Bird’e ait. Angry Birds, Temple Run ve Candy Crush gibi en popüler oyunlardan biri olan Flappy Bird’ün yaratıcısı Dong Nguyen, elde ettiği başarının altından kalkamayarak yapımını çekme kararı aldı.

    Vietnamlı yazılımcı, Şubat ayında Twitter’da yaptığı açıklamada, aşırı başarıyla gelen baskıyı kaldıramadığını ve oyunu çekeceğini belirtti. Oyunseverleri şaşkına çeviren açıklamanın ardından birçok kopya yerini aldı. Nguyen, kısa süre sonra Amazon uygulama mağazasında Android için Flappy Bird Family adında yeni bir oyun sundu. Ancak kendiliğinden yükselen ve yere çalışan kuşun anısı 2014’le sınırlı kaldı.

    Not: Bu makalanin orijinali Turkcell Blog’da yayımlanmıştır.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler