2020’de Mars’ı dinlemeye başlayacağız

0
4022
nasa mars 43
nasa mars 43

Curiosity’nin Mars’a 9 ay süren yolculuğunun ardından 5 Ağustos 2012’de gerçekleştirdiği ve NASA’da tırnak bırakmayan 7 dakikalık inişi, Dünya dışı bir gezegene yapılan en karmaşık ve ileri teknoloji içeren teması temsil ediyordu.

2020mars_02Curiosity’nin inişine dair en etkileyici detaylar, uzay aracının bağlı olduğu paraşüte bağlı MARDI kamerasının çektiği görüntüler olmuştu. Curiosity, bu hafta Mars’ta 4 yılı geride bırakırken, bizlere birçok olağanüstü manzara ve şaşırtıcı keşif sundu.

NASA’yı heyecanlandıran bir sonraki büyük Mars görevi ise 2020 adını taşıyor. 2020 Mars uzay aracı, Curiosity’e kıyasla çok daha etkileyici bir iniş yapma şansı bulacak. Çünkü uzay aracının üzerindeki mikrofonlar, tarihi anları ses kaydı yaparak ölümsüz kılacak. Dahası, başarılı olması umulan inişin ardından Mars’ın seslerini kaydetmeye devam edecek.

Bugüne kadar Mars’ın sesini hiç duymadığımızı zannetmeyin. Mars’taki en kıdemli elçimiz olan Opportunity’nin, 10 yılda kat ettiği mesafede kaydettiği sesler bir video eşliğinde yayımlanmıştı. 2020 Mars ile Kızıl Gezegen’in alçak ovalardaki fısıltılarını ve şiddetli rüzgarlara maruz kalan tepelerindeki gürleyişini de duyabileceğiz.

Mars’a ait birçok harika ses duyacağız.

Curiosity inişi yapacak

2020 Mars, inişini detaylı bir şekilde kaydedebilmek için özel kameralar ve mikrofonlar taşıyacak. Curiosity ile elde edilen başarının ardından toplanacak veriler, insanlığın ileride Europa ve Titan gibi hedeflere göndereceği uzay araçlarının başarılı inişleri için büyük önem taşıyacak.

NASA Jet İtki Laboratuvarı’ndan Matthew Wallace, Space.com’a verdiği bilgide ‘özel kameraların giriş, alçalış ve iniş sürecini çekeceğini’ ifade etti.

2020 Mars, tıpkı Curiosity gibi yere alçalırken hızını kesecek bir paraşüt açacak, ardından roketle ateşlenen ‘gök vinci’ ile Kızıl Gezegen’in yüzeyine indirilecek. Curiosity’nin inişini hatırlamak isterseniz aşağıdaki videoya bakabilirsiniz:

Wallace, ‘Mars üzerinde bir paraşüt açmanın önceden denenmemiş riskli bir iş olduğunu ve paraşütün şişmesini sağlayacak fiziksel etkenleri olabildiğince iyi anlamaları gerektiğini’ söyledi.

Mikrofon taşıyan kameralar, 2020’nin iniş esnasında ayrılacak ısı kalkanını ve daha sonra devreye girecek gök vincini sesli kaydederek, iniş sürecinin çok daha iyi anlaşılmasını sağlayacak.

Mars’ın sesleri kulağımıza gelecek

İnişin ardından her zaman uzay araçlarından gelecek ilk fotoğrafları bekleriz. Belki de 2020 Mars için bu farklı olacak.

Mikrofonların inişin ardından çalışmaya devam edeceğini belirten Wallace, “Tekerlerin döndüğünü, matkabın çalışmasını ve muhtemelen uzay aracının direğinin sesini duyacağız. Ayrıca hızlı rüzgarların sesinin de duyacağımızı tahmin ediyorum” ifadesini kullandı.

2020mars

NASA, geliştirilme aşamasındaki 2020 Mars’ın SuperCam adlı lazer eteşleyen donanımına da kamera yerleştirmeye karar verdi. Uzay aracının uzun direğine bağlı olan SuperCam, görüntü almanın yanı sıra kimyasal analiz ve mineraloji veri toplamasında kullanılacak. SuperCam ayrıca Mars kayaları ve kumun üzerinde belli mesafelerden organik bileşik taraması yapabilecek.

Wallace, ‘lazeri ateşleyerek spektral veri topladığı esnada, uzay aracı eş zamanlı olarak ses verisi de toplayacak” dedi. Ses verileri, mühendislere uzay aracının durumu hakkında da çok daha iyi teşhis yapma şansı sunacak.

Wallace, 2020 Mars ile Opportunity’nin 10 yılda duyduğundan çok daha net sesler duyacağımızı belirtiyor: “Mikrofonlara 3 ile 6 metre mesafede sesleri çok iyi alabiliyoruz… Birçok harika ses duyacağız.”