Pazar, Eylül 15, 2024
More

    3D yazıcıda cam basma sanatı

    Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Mezopotamya ve Mısır’da 4,500 yıl önce kullanılan cam işleme sanatını 3D yazıcıya uyguladı.

    Robotik alanındaki çalışmalarını hayranlıkla takip ettiğim MIT, bu sefer 3D yazıcı teknolojisinde bir adım daha ileriye gitmemizi sağladı. Işıkla baskı yapan 3D yazıcının uç nokta olacağını düşünmeme rağmen, camın tıpkı akan bal gibi basıldığı görüntüler teknolojinin sınır tanımayan kapasitesini bana bir kez daha hatırlattı.

    Uzun deney süreçleri sonucunda Neri Oxman ve Peter Houk’un başında yer aldığı ekip tarafından geliştirilen yöntem, G3DP olarak adlandırılıyor. Şeffaf camın baskı sürecini temsil eden G3DP, 3D yazıcı sayesinde camın geometrik şeklinin çeşitlendirilmesini, böylece optik özelliğinin de ortaya çıkan yapılarda farklı olabilmesini sağlıyor.

    https://vimeo.com/mediatedmattergroup/glass

    Camın tüm hünerlerinden yararlanıyor

    Bir kalıp kullanılmadan üst üst dizilen halkalar halinde basılan cam, 260-280 derece işlenerek farklı desenler ve şekillerde ürünler elde edilmesinde kullanılıyor. Süreç esnasında şeffaflık, renk, ışık yansıtma özelliği de değişiyor. Ortaya çıkan cam ürünlerin görüntüsünün yanı sıra, ışıkla yaptıkları oyun da görülmeye değer.

    3D yazıcıda cam işleme sanatının fotoğraflarına bakmak isterseniz: http://matter.media.mit.edu/environments/details/610#prettyPhoto

    Araştırma hakkındaki makaleye göz atmak isterseniz: http://online.liebertpub.com/doi/pdfplus/10.1089/3dp.2015.0021

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler