Çarşamba, Ekim 9, 2024
More

    48 saat aralıksız VR deneyiminden sağ çıktı

    Sanal gerçeklik başlıkları, sundukları 110 ve daha yüksek görüş açısıyla beynimizin görüntü işleme kapasitesini oldukça zorlayan bir teknoloji. Oculus Rift’in ön siparişlerinin başlamasıyla son kullanıcılar arasında yayılmaya başlayan başlıklardan birisi bir gün elinize geçerse, ilk olarak yapmanız gereken kullanma kılavuzunu okumak.

    Sanal gerçeklik başlıklarının içerdiği teknoloji ve insan sağlığına ne kadar uyumlu oldukları geçtiğimiz yıl bolca tartışma konusu olmuştu. Tek seferlik kullanma süresi 30 dakika olarak belirtilen başlıkların ne kadar zorlayıcı olduğunu deneyen Thorsten Wiedemann, HTC Vive ile iki gün geçirdikten sonra hayatta kalmayı başardı.

    Teknoloji literatüründe ‘VR Sickness‘ (VR hastalığı) olarak geçen rahatsızlık, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusmaya neden olabiliyor. Berlin’de düzenlenen A MAZE Festival’ın sanat direktörü olan Widemann ise 48 saat boyunca böyle bir rahatsızlık yaşamadığını belirtti.

    Vice’a konuşan Wiedemann, ‘Disconnected’ adlı bir proje için yaptığı denemenin 25’inci saatinde geçirdiği panik atak nedeniyle başlığı çıkarma noktasına gelmiş. Geride kalan 23 saatlik kısmı ise sorun yaşamadan atlatmayı başarmış.

    VR başlıklarını çıkarmadan yaşayabilecek miyiz?

    Wiedemann’ın denemesine ait 11 saatlik kısım, YouTube üzerinden izlenebilir. Alman girişimci, pembe pijama içinde yaptığı denemenin ‘VR’ın sağlığa ne kadar yararlı olup olmadığını denemek değil, adapte gücümüzün ne seviyede olduğunu anlamayı amaçladığını’ söyledi.

    Mantıklı bir noktaya değinen Wiedemann, 2026’ya gelindiğinde ‘Sosyal VR’ odalarının standart bir hale geleceğini ve arkadaşlarımızla sanal ortamda konuşmak için saatler harcayacağımızı öngörüyor.

    Deneyimi sırasında sadece 2,5 saat uyuyan Wiedemann, ‘VR Şamanı’ Sara Lisa Vogl’un gözetimi altında tutuldu. Lucid Trip oyunu içinde gezinen Wiedemann, ‘özel sıvı gıda’ ve muz ile çikolata yerken, meditasyonla tuvalete gitmekten alıkoyuldu.

    Wiedemann’ın deneyimi, 2014’te 28 gün boyunca VR başlığı ile yaşamayı deneyen sanatçı Mark Farid’i anımsatıyor. Farid, Kickstarter üzerinden bağış topladığı girişiminde başarılı olamamıştı. Ancak insanlar suda en uzun süre kalmak veya uzayda bir yıl geçirmek gibi her türlü yeni ortam ve teknoloji ile kendini sınamak konusunda süper meraklı bir varlık.

    VR başlıklarının kafamızdan çıkmayan bir donanım haline geleceği ve her birimizin zamanla sayborg halini alacağı bir gelecek bizi bekliyor olabilir. Ancak VR’a adaptasyonun ötesinde bu teknoloji bizlere oyun keyfinin ötesinde bambaşka tecrübeler sunacak. Geçici olarak cinsiyet değiştirmek, bunlardan bir tanesi.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler