555 gün kalbi olmadan yaşadı

0
3176
StanLarkin
StanLarkin

Michigan’da yaşayan Stan Larkin’e Aralık 2014’te kalp yetmezliği teşhisi konuldu. Kardiyomiyopati nedeniyle kalbi giderek güçsüzleşen Larkin’in kalbi alınarak yerine SynCardia Freedom Portable Driver adı verilen cihaz takıldı.

Larkin, kalbin görevini yerine getirmek için sıkıştırılmış hava kullanan cihazı 18 ay boyunca sırtında taşıdı. Michigan eyaletinde SynCardia Freedom Portable Driver nakli yapılan ilk insan olan Larkin, yapay kalbi sayesinde tüm organlarını hayatta tutmayı başararak yaşamına devam edebildi.

Larkin’in kendisi gibi ailesinden gelen kalp yetmezliği rahatsızlığını çeken erkek kardeşi, Larkin gerçek bir kalbe kavuştuktan sonra SynCardia Freedom Portable Driver kullanmaya başladı.

Larkin’e hayatta kalmasını sağlayan ‘sırt çantasını’ takan ve sonrasında gerçek kalbini vücuduna nakleden Michigan Üniversitesi’nden kalp cerrahı Jonathan Haft, “Larkin ve kardeşini yoğun bakım ünitesinde ilk gördüğüm zaman ikisi de çok hastaydı… İkisinin de kalp nakline ihtiyacı olduğunu biliyorduk ama yeterince vakitleri olmadığının farkındaydık. Kendilerine özgü anatomik yapıları nedeniyle teknoloji yetersiz kalıyordu” ifadesini kullandı.

Neredeyse 18 ay yapay bir kalp taşıdıktan sonra kalp nakli sırası gelen Larkin, sağlığına kavuştu. Bugün 25 yaşında olan Larkin, düzenlenen basın konferansında, “Duygusal bir gel-git gibiydi… Kalp naklinden bu yana 2 hafta geçti ve ben konuşurken yavaşça koşabileceğimi hissediyorum. Kalbini bağışlayan insana teşekkür ediyorum. Umuyorum ki ailesi benimle tanışmak isteyecektir” yorumunu yaptı.

Larkin’in ardından kardeşi kalp nakli bekleyen hastalar sırasına girdi. Bilim insanlarının birçok yeni tedavi yöntemi ile aşmaya çalıştığı organ nakli sıkıntısı, küresel alanda milyonlaca kişiyi etkilediği gibi ağırlıklı olarak çocukları hedef alan organ kaçakçılığını da tetikliyor.

Teknoloji organ nakli sorununa çözüm sunabilir

ABD’de organ nakli bekleyen insan sayısının 121 binden fazla olduğu tahmin ediliyor. Ülkede organ bulamadığı için her gün 22 kişi hayatını kaybediyor.

Bilim insanlarının organ nakline aradığı ileri teknoloji yöntemlerin arasında hayvanların dokusundan insan uzuvları geliştirmek ve 3D yazıcılarda yapay organlar basmak yer alıyor. 2020’li yıllara gelindiğinde, tıbbın bu alanlarda belirgin ilerleme göstermesi muhtemel.