Ultima Thule’un kozmik yerfıstığı değil ‘pancake’ olduğu anlaşıldı

0
4079
ultimaThule pancake NASA
ultimaThule pancake NASA

2014 MU69, nam-ı diğer Ultima Thule’un yeni görüntüleri, Kuiper Kuşağı’nda görüntülenen ilk gök cisminin aslında yerfıstığından çok pancake görünümlü olduğunu ortaya çıkardı. 6 milyar kilometre ötedeki gök cisminin kardan adamı andıran iki parçadan oluşan görüntüsü, New Horizons henüz hedefine yol alırken çekilen görüntülerden anlaşılmıştı. New Horizons’ın gönderdiği en son verilere göre Ultima Thule yerfıstığı görünümlü olsa da çok daha basık bir yapıya sahip.

En son görüntüler, New Horizons Ultima Thule’un yaklaşık 8,000 km yakınından geçerken çekilen görüntüleri içeriyor. NASA, arka plandaki kalan ve net görülmeyen yıldızların da dikkatli işlenmesiyle tüm kareleri tekrar analiz etti. Elde edilen görüntü, bir parçası “tuhaf görünümlü bir ceviz” diğer parçası da “pancake” gibi görünen bir cisim çıkardı.

New Horizons ekibinin başında yer alan Alan Stern, “İlk görüntüler kısıtlı bir bakış açısı sunmuştu ancak yeni veriler görüşümüzü tamamen değiştirdi” açıklamasını yaptı.

Yeni veriler gelmeye devam ediyor

Stern ve ekibi, yeni görütüler ışığında 2014 MU69’un çok daha basık ve bir pancake görünümüne sahip olduğunu açıkladı. Stern, “Daha da önemlisi, yeni bilimsel bulgular gök cisimlerinin nasıl oluştuğuna dair bulmacaya yeni parçalar ekledi. Güneş’in yörüngesinde daha önce böyle bir şey görmemiştik” dedi.

New Horizons’ın Ultima Thule’un yanından geçtiği günden itibaren yaklaşık 1,5 ay geçti. Ancak tıpkı Plüton keşfinde olduğu gibi uzay aracı ikinci tarihi yakın geçişine ait verileri yaklaşık 1 yıl daha göndermeye devam edecek. Stern, bu sürenin 20 ay sürebileceğini belirtti.

Kısaca, Ultima Thule’un astronomik keşif açısından hakikaten çok iyi belirlenmiş bir hedef olduğunu ve daha uzun bir süre kendisinden haber almaya devam edeceğimizi not düşmek gerek.