ABD ‘mega kuraklık’ dönemine girebilir

0
5500
desert 736096 1920
desert 736096 1920

NASA, California başta olmak üzere birçok eyaleti etkisi altına alan kuraklığın yüzyıl sonunda tüm Kuzey Amerika’yı kurutabileceği uyarısında bulundu. Araştırmalar, 2095’ye ABD, Meksika ve Kanada’nın yaşanmaz hale geleceğine işaret ediyor.

ABD’li araştırmacılar, bin yıl önce aşırı kuraklık nedeniyle Amerika’nın güney batısında yok olan Pueblo medeniyetinin başına gelenlerin tekrarlanabileceği uyarısında bulundu. NASA, küresel ısınmanın etkisiyle 21. yüzyıl sonunda Kuzey Amerika’nın ‘mega kuraklık’ nedeniyle yaşanamaz bir yer haline gelebileceğini belirtti.

Ağaç halka analizleri gerçekleştiren bilim insanları, aşırı kuraklıkların 1100 ve 1200’lü yıllarda Pueblo kültürünü göç etmeye zorlayan neden olduğunu tespit etmişti. Halk, Mesa Verde, Chaco Kanyonu ve Colorado Platosu’ndaki yerleşim birimlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

NASA, ağaç halka analizlerinin yanı sıra iklim modellerine dayanarak gerçekleştirdiği son analizlerde, ABD’nin mega kuraklık dönemine girebileceği uyarısında bulundu. Geride kalan bin yıldaki iklim değişimlerini inceleyen araştırmacılar, güneybatı ve orta bölgeleri vuracak kuraklığın yüzde 85 ihtimalle en az 35 sene sürebileceğini belirtti.

Araştırmada yer alan Cornell Üniversitesi’nden Toby Ault, mega kuraklığın söz konusu bölgelerde 2050 ve 2100 arasında etkili olabileceğini söyledi.

Kuraklık tehlikesinin olmadığı 1993'ten bu yana tablo tersine döndü [Fotoğraf: NASA]
Kuraklık tehlikesinin olmadığı 1993’ten bu yana tablo tersine döndü [Fotoğraf: NASA]

‘Düşünmesi bile çok güç’

Science Advances dergisinde yayımlanan araştırmanın başında yer alan NASA Goddard Uzay Çalışmaları Enstitüsü’nden Benjamin Cook, “Kuzey Amerika’yı bekleyen kuraklık, ABD tarihinde hiç görülmediği kadar kötü olacak… Bu kuraklıklar o kadar kötü ki tahmin edebileceğimiz noktanın bile ötesinde” ifadesini kullandı.

Mega kuraklık yaşanması halinde sıcak ve susuzluğun en az 10 yıl hatta onlarca yıl sürebileceği belirtiliyor. Ağaç halkaları, kuraklıkların izini taşıyan deliller olarak biliniyor. Halkalar nemli yıllarda genişlerken, kuru dönemlerde daralıyor.

Kuzey Amerika 2095'te yaşanmaz bir yer haline gelebilir [Fotoğraf: NASA].
Kuzey Amerika 2095’te yaşanmaz bir yer haline gelebilir [Fotoğraf: NASA].
Yeni iklim modelleri, artan sıcaklıkların kar ve yağmur yağışını giderek azaltacağına işaret ediyor.  Araştırmacılar, bin yıl önce yaşanan kuraklığa kıyasla, mega kuraklıkta özellikle ABD’nin güney batı bölgesinin çok daha sıcak olacağını belirtti. Sera gazlarının başını çektiği bu durum, topraktan havaya kaybedilen nem oranında artışa neden olacak.

Bilim insanları 2014’ün küresel sıcaklığın kayıt edildiği 1850’lerden bu yana tarihteki en sıcak yıl olduğuna dikkat çekerken, aşırı kuraklıkların daha güçlülerini tetikleyebileceğini belirtti.

Kapak fotoğrafı: Pixabay