Norveç’te arılar için ‘otoyol’ açıldı

0
5028
beee imgur
beee imgur

Norveç, insanlığın geleceği için kritik öneme sahip arıları korumak için farklı bir yönteme başvurdu. Arılara yaşanabilir bir çevre sunmak özel anayol hazırlandı.

Arıların insanlık için ne kadar önemli olduğunu birkaç saniyede anlamak veya tekrar hatırlamak için ABD’nin yaşadığı paniğe göz atmak yeterli olur. Einstein’ın onlarsız maksimum dört yıl yaşam ömrü biçtiği insanlık, biyolojik ve kimyasal önlemlerin yanı sıra yaratıcı fikirler de ortaya koymaya başladı.

Oslo merkezli bir çevre örgütü, arıların şehirlerde daha rahat hareket edebilmesi için binaların çatılarına ‘otoyollar’ yerleştirmeye başladı. Çiçeklerle donatılan kanallardan oluşan ahşap yapılar, arıların çok daha rahat hareket edebilmesi için tasarlandı.

[PIERRE-HENRY DESHAYES/AFP/Getty Images]
[PIERRE-HENRY DESHAYES/AFP/Getty Images]
Guardian’a bilgi veren çevreci Agnes Lyche Melvaer, Oslo’da başlatılan uygulamanın Norveç’in birçok bölgesine yayılacağını, arıların bu sayede çok daha rahat polen taşıyabileceğini belirtti. Çevrecilerin yanı sıra devletin ve kurumların da destek verdiği projede, arıların hareket etmesi için hazırlanan rotanın haritası bile çıkarıldı. Haritalar, polli.no sitesinde yayımlandı.

bee_highway_pro

Polenler insan eliyle dağıtılıyor

Norveç, barındırdığı 200 çeşit yaban arısı türünün korunmasına büyük önem veriyor. Arılar, ülkede yetiştirilen gıdaların yaklaşık yüzde 40’ını sağlıyor. Polen dağıtımının kesilmesi halinde tüm gıda zincirinin felç olma riski bulunuyor.

Hindistan ve Çin’in bazı bölgelerinde arı popülasyonu yok olma noktasına geldiği için polen dağıtımı insan eliyle yapılıyor. ABD ise hızla azalan bal arılarını korumak için özel bir program hayata geçirmişti.