Antares roketinin HD patlama görüntüleri

0
5515
antares explosion 0003
antares explosion 0003

Özel uzay-havacılık sektöründe Falcon 9’un başını çektiği patlamaların bir tanesi, geçtiğimiz yıl Ekim ayında yaşanmıştı. NASA için Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) kargo görevleri düzenleyen Orbital ATK firmasının Antares roketi, 28 Ekim günü Virginia Wallops Island’da gerçekleştirilen ateşlemeden saniyeler sonra havada Cygnus kargo aracıyla birlikte infilak etmişti.

2,267 ton yükle beraber havaya uçan Antares, zorlu uzay-keşfi görevlerinde son 1,5 yıl içinde başarısız olan üç kargo görevinden biri oldu.

Rusya’nın Progress M-27M kargo aracı, 28 Nisan’da ateşlendikten sonra yörüngede kontrolünü kaybetmiş ve Mayıs ayında Dünya’ya düşmüştü. SpaceX’in Falcon 9 roketi de 28 Haziran’da Dragon kargo aracıyla ateşlenmesinden kısa süre sonra infilak etmişti.

NASA’nın Antares patlamasından bir yıl sonra yayımladığı fotoğraflar bir uzay roketi infilakına ait en detaylı görüntüleri temsil ediyor.

Kimsenin yaralanmadığı patlamanın bu kadar görkemli olmasında bir etken, beklenmedik bir durumda uçuşu iptal etmekle görevli yetkilinin ‘kendi kendini imha’ düğmesine basması.

Düşmeye başlamasının ardından yere çarpmadan patlatılan roket, 200 ton TNT gücünde şiddet oluşturdu. 15 milyon dolarlık hasar oluşan Wallops Island tesisindeki tamir, geçtiğimiz ay sona erdi.