Airbus’un 2020’li yıllar için geliştirdiği uçan otomobil: Vahana

0
3439
cityairbus04
cityairbus04

Yapay zekanın yükselişine tanık olacak 2020’li yıllarda göklerde belirecek otonom uçan-otomobiller, havacılık devi Airbus’ın da ilgisini çekmiş görünüyor.

Airbus’ın bu yıl üzerinde çalışmaya başladığı ve ilk prototipini 2017’de sunmayı planladığı Vahana, Hint mitolojisinde ‘taşıyan’ bir aracı temsil ediyor.

Tek kişilik otonom uçan otomobil, her bir kanadında dört tane olmak üzere toplam sekiz pervaneye sahip. Bu tasarım, uçan otomobilin dikey kalkış ve iniş yapabilmesini sağlıyor. CNN Money’de yer alan bilgiye göre, Vahana bir gün uçan taksi olarak kullanılabilir. Evinizin önüne çağıracağınız uçan otomobil ile seyahat, Uber’in gökyüzü versiyonunu çağrıştırıyor.

Geleceğin dikey şehirlerine kapı aralayacak

Vahana, Airbus’ın Silikon Vadisi’ndeki kolu A3 tarafından hayata geçirildi. Firmanın CEO’su Rodin Lyasoff, her ne kadar proje adını mitolojiden alsa da gerçeğe dönüşeceğinden emin.

Medium’da proje hakkında bilgi veren Lyasoff, ‘temel teknoloji kategorilerini ileriye taşımak, sertifika ve operasyonlar için düzenlemelerin yapılmasını sağlamak ve bu şekilde geleceğin dikey şehirlerine izin verecek bir ekosistemi geliştirmek istiyoruz’ ifadesini kullandı.

cityairbus03

Airbus, 2030 yılında dünya nüfusunun yüzde 60’ının şehirlerde yaşayacağına dikkat çekerek, uçan otomobillerin ‘araç paylaşımı’ yöntemiyle kullanılabileceğini öne sürüyor. Akıllı telefonlar ile çağrılacak uçan taksiler, bizi istediğimiz yere götürecek ve asansör gibi gökdelenlerin üst katlarına taşıyacak.

Lyasoff, mühendis ekibi, tasarımcılar ve robotik uzmanlar ile Vahana’nın ilk prototipini 2017’de inşa etmeyi planladıklarını belirtti. Vahana’nın, 2020’de uçuşa hazır olması ve ilk bu yıl test edilmesi bekleniyor.

cityairbus05

Güvenlik önlemi: Balistik paraşüt

Bağımsız girişimcilerin ve küçük firmaların bugüne kadar etkileyici örnekler sunduğu uçan otomobil sektörü, teknoloji devlerinin de ilgisi çekiyor. Google’ın kurucularından Larry Page’in Kitty Hawk ve Zee Aero gibi firmalara destek verdiği biliniyor.

Terrafugia ve AeroMobil gibi firmaların sunduğu prototiplerin birkaç yıl içinde uçması bekleniyor. Volocopter ve Lilium gibi tek kişilik drone ve fütürist hava araçları 2020’li yıllarda gökyüzünü fazlasıyla renklendirebilir.

Ancak drone ile kargo taşımacılığında firmaların karşısına çıkan kısıtlamalar, güvenlik endişeleri de ele alındığında uçan otomobillerin yerden yükselmesini erteleyebilir.

Airbus'ın gözünde geleceğim şehir ulaşımı.
Airbus’ın gözünde geleceğim şehir ulaşımı.

Lyasoff, ‘gelecekte göklere hükmetmeyi gerektirecek kuralların değişeceğine’ inandığını belirterek, ticari uçuş önündeki yasakların kalkacağını düşünüyor. Lyasoff, robotik otonom hava araçlarının üretim maliyetinin çok daha düşük olduğuna dikkat çekiyor.

Eğer Vahana bir gün gökyüzünde gezinirken bir sorunla karşılaşırsa, balistik paraşütü devreye girecek. Lyasoff, düşük irtifalarda bile çalışacak paraşüt sayesinde ‘yolcunun sky diving yaparak yere ineceğini’ söyledi.

Pazarlama diye buna denir.

CityAirbus, geleceğin toplu taşıma araçlarından biri olabilir.
CityAirbus, geleceğin toplu taşıma araçlarından biri olabilir.