Akatsuki beş yıl rötarla Venüs’e ulaştı

0
3972
akatsuki 0001
akatsuki 0001

Zehirli olduğu kadar gizemli olan Venüs, sülfürik asit dolu kalın bulutlarıyla kendini gizlediği gibi kendisini gözlemlemek isteyen uzay araçlarını kötü talihle yolundan saptırıyor.

Yüzeyindeki sıcaklık 400 dereceyi aşan Venüs’e inmesi başlı başına bir sorun olduğu için gökbilimciler atmosferini analiz ederek yeni nesil görevler için plan çizmeyi amaçlıyor. Bu amaç için Mayıs 2010’da ateşlenen Akatsuki ise Venüs’e planlanandan tam beş yıl sonra ulaştı.

Akatsuki, Venüs yörüngesine girmek üzereyken basınçlı helyum tankı ile yakıt tankı arasındaki vanada biriken tuz, ana motora yakıt akışını kesmişti. Ana motorun faaliyet dışı kalmasına üzerine uzay aracı Güneş’in yörüngesine girdi. Uzay aracı, Güneş etrafındaki dönüşünü beş yıl içinde tamamladıktan sonra yeniden Venüs’e yaklaşmaya başladı. Geride kalan süre içinde JAXA mühendisleri Akatsuki’yi yeniden Venüs yörüngesine sokacak planı çizdi.

Uyduyu rotaya sokmak için yapılan manevra. [JAXA]
Uyduyu rotaya sokmak için yapılan manevra. [JAXA]

Farklı bir konuma oturacak

JAXA mühendisleri, ilk olarak ana motorun kullanamayağı yakıtın 63 kilosunu boşalttı. Ardından, konumlama için kullanılacak sekiz küçük motordan dördü ateşlendi ve Akatsuki Venüs’ün eliptik yörüngesine doğru yöneldi. Bu aşamada boşaltılan yakıt manevranın başarısında kritik rol oynadı.

JAXA, Akatsuki’nin Venüs yörüngesine girip giremediğini Çarşamba günü açıklayacak. Başarılı olunsa bile, uzay aracı 2010’da girmesi beklenenden daha farklı bir rotada konumlanacak. İlk plana göre, Akatsuki 30 saat sürecek yörünge hareketi boyunca Venüs’ten 300 ile 80 bin kilometre mesafe aralığında alçalıp yükselecekti. Görev kurtarma manevrasıyla elde edilecek konumda ise Akatsuki yerden 500 bin kilometre mesafede olacak ve Venüs etrafındaki bir turu 14-15 günde tamamlayacabilecek.

[JAXA]
[JAXA]

Gelecekte hataya yer yok

JAXA, yörüngeye girişin onaylanmasının ardından küçük motorları yeniden ateşleyerek Venüs’e biraz daha yaklaşmayı umuyor. Yine de görev esnasında hedeflendiği kadar yakın gözlem yapılması mümkün olmayacak.

Phobos-Grunt’ın Dünya’ya düşmesi, Philae’nin 67P kuyrukluyıldızında taklalar atarak durabilmesi ve Akatsuki’nin yoldan çıkması gibi sorunlar, derin uzay görevlerinde insanlığın en son tecrübe basamakları olarak beliriyor.

New Horizons ile Kuiper Kuşağı’na uzanan yeni nesil görevler Güneş Sistemi’ndeki gözlem mesafesini iyice artırırken, hata oranının da neredeyse sıfıra inmesi gerektiriyor. 2020’li yıllarda Ay ve sonrasında başlayacak insanlı Mars görevleri, asla hata kabul etmeyecek.