Apple’ın ‘giyilebilir bilgisayarı’ tamamlanmak üzere

0
3446
iWatch 2014 concept
iWatch 2014 concept

iWatch sabırsızlığı her geçen gün artsa da, en az 5 yıldır üzerinde çalışılan bu proje bugüne kadar gördüğümüz akıllı saatlerden çok farklı olacak. Hareket sensörü M7, yeni nesil işletim sistemi iOS 8 ve ‘Healthbook’ adlı sağlık uygulamasıyla, iWatch Apple’ın en son teknolojilerini bir araya getiren ‘giyilebilir bilgisayar’ olarak karşımıza çıkacak.

Kickstarter fenomeni Pebble’ın başını çektiği akıllı saat dünyasına, geride kalan Mobil Dünya Kongresi 2014’te (MWC 2014) Sony SmartBand ve Samsung Galaxy Gear Fit gibi sağlık uygulamaları odaklı kol bantları da eklenmeye başladı. Rakipleri birbiri ardına sürekli güncellenen ürünler sunarken, Apple sessizliğini korumaya devam ediyor. Birçokları, bu sessizliğin 2014’te bozulmasını beklerken, Apple üzerinde fazlasıyla iyi çalışılmış bir projeyle karşımıza çıkmaya hazırlanıyor.

Yıllar öncesine uzanan proje

Birçoğumuzun haberi yok ancak ‘iWatch’ adı ilk olarak 2008 yılında Apple’ın söylenti yaymaya bayılan kurucusu Steve Wozniak tarafından ortaya atılmıştı. Woz, Ekim 2008’de Telegraph’a verdiği röportajda, ‘iPod’un ömrünün sonuna yaklaştığını ve Apple’ın geleceğinin iWatch’ta yatıyor olabileceğini’ söylemişti.

Steve Jobs’ın ölümünden sonra iyice Apple’ın akıl hocalığına soyunan Woz’un ne kadar dikkate alındığı, yeni iPad ve iPhone belirdiği zaman belli olacak. Ama 2012-2013 döneminde satışları yüzde 52.3 düşen iPod, Apple’a gerçekten yeni bir fenomene ihtiyacı olduğunu gösterdi.

iWatch söylentilerinin gerçeğe dönüşeceğini bir nevi müjdeleyen ise Tim Cook değil, Apple yönetim kurulu üyesi Bill Campbell oldu. Campbell, Nisan 2013’teki açıklamasında, akıllı gözlük ve saatlerin uygulama dünyası için büyük önem taşıdığına değinerek, ‘Apple’ın iWatch üzerinde çalışıyor olabileceğini’ ifade etti.

Apple, ilk olarak 2013 yazında iWatch için kullanılacak bataryanın patent başvurusu yaptı, ardından Türkiye, Rusya ve Japonya gibi ülkelerde marka tescili başvurusunda bulunarak söylentilere son noktayı koydu. Peki, bundan sonra bizi ne bekliyor?

Apple’ın tasarım gücü: Nike

iWatch’un en merak edilen teknolojilerine değinmeden önce tasarım sürecinden kısaca bahsetmekte yarar var. Bu sayede, Apple’ın akıllı saat ve kol bandı projesinde ne kadar titiz olduğu anlaşılabilir.

Apple, 2013 sonunda Nike’ın Ar-Ge laboratuvarı Kitchen’ın inovasyon lideri Ben Shaffer’ı ve Nike FuelBand kol bandını geliştiren isimlerden JayBlahnik’i transfer etti. Tim Cook dahil birçok Apple yöneticisinin FuelBand kullanmasının yanı sıra, Cook’un yönetim kurulunda yer aldığı Nike’a olan ilgisi çok yeni değil.

Nike’ın eski tasarımcılarından Scott Wilson, Apple’ın tasarım gurusu Johny Ive’ın 2000’lerin ortalarında kutular dolusu Nike spor saati sipariş ettiğini ve ekibiyle yeni bir çalışmaya giriştiğini söylemişti. Kısaca, Steve Wozniak’ın ‘iWatch’ adını anmasından belki de yıllar önce Apple çalışmaya başlamıştı bile.

Bloomberg’ün verdiği bilgiye göre, ‘iWatch’ projesi Johny Ive’ın önderliğini yaptığı, 100 mühendislik bir ekip tarafından geliştiriliyor. Ive’ın çalışmaları ise sanılacağı gibi sadece tasarım üzerinde değil.

Sadece nabız okumakla yetinmeyecek

Apple, iWatch ekibine Nike’ın eski çalışanlarının yanı sıra ‘uyku uzmanları’ ve biyometri alanında uzmanlaşmış bilim insanları da dahil etti.

Uyku-denetimi uzmanı Roy J.E.M Raymann’ın Şubat 2014’te Apple’a katılması, ardından medikal alıcı teknolojisi uzmanı Marcelo Malini Lamego’ya götürülen iş teklifi, iWatch’un 7/24 kolumuzda yer alacak bir cihaz olacağı düşüncelerini güçlendirdi.

San Francisco Chronicle, THX ve 10.2 surround sound teknolojilerini geliştiren Apple mühendisi Tomlinson Holman’a dayanarak, iWatch’un nasıl bir teknolojiye sahip olacağı konusunda ilginç bir iddiada bulundu: iWatch, kalp krizlerini önceden tespit edebilecekti.

Beklentileri tamamlayacak teknolojiler

Dünya’nın ilk 64-bit işlemcili telefonu iPhone 5S’in mobil dünyaya sunduğu yeni teknolojilerden bir diğeri olan M7 hakkında akıllarda kalan bilgi, ‘yeni sağlık ve fitness uygulamalarına kapı aralayan’ bir hareket sensörü olmasıydı.

Kan değerlerini ölçen ve kalp atışlarını takip eden teknolojilerin patentlerini alan Apple, M7 ile iPhone 5S’te sunmadığı sağlık uygulamalarını, bu uygulamalara özel bir platformla iWatch’ta bir araya getirmek istiyor.

Tim Cook, 2013 sonunda çalışanlarına yaptığı açıklamada 2014’ün yol planını çizerken, ‘alıcı piyasasının patlama yaşayacağına’ değindi. Buradan çıkan söylentiler, çok sayıda alıcı içeren yeni bir çip ile sadece üçüncü parti sağlık uygulamalarına odaklanan bir ürün çıkabileceği yönünde.

Kısaca, iWatch yeni nesil hareket sensörlü işlemcisi, sayısız üçüncü parti uygulamayı destekleyen iOS 8 işletim sistemi ve sağlık uygulamalarının toplandığı platformu temsil edecek ‘Healthbook’ yazılımıyla gelebilir. Standartların çok üzerine çıkacak böyle bir ürün için, tamamen esneyebilen plastik OLED ekrandan oluşan bir tasarım öne sürülüyor.
Akıllı saatten çok Apple’ın ilk giyilebilir bilgisayarı olması beklenen iWatch, verdiği sabırsızlığı hak eden bir ürün. Şurası kesin ki, teknoloji dünyasına kazandırdıkları iPhone 6’dan çok daha fazla olacak.

Not: Bu yazının orijinali Turkcell Blog’da yayımlanmıştır.