Ay’ın güney kutbunda Dünya’nın doğumu

0
4039

JAXA, Ay’a gönderdiği ikinci yörünge keşif aracı Kaguya tarafından elde edilen görüntüler yayımladı.

450’den fazla fotoğrafın yanı sıra, yayımlanan üç hızlandırılmış video Ay yörüngesinden bugüne dek tanık olmadığımız manzaralar içeriyor.

Kaguya tarafından çekilen görüntüler, Ay’ın güney kutbunda ‘Dünya’nın doğumunu’ ve yüzeye çok yakın noktalardan Dünya ve Venüs’ün hareketlerini gösteriyor.

Güneş ışınlarının altında elde edilen görüntüler, Ay yüzeyini mükemmel detayla sunduğu gibi Dünya ve Venüs’ün yörünge dansına da farklı bir bakış açısı sunuyor.

Google Moon’un geliştirilmesini sağladı

SELENE adını taşıyan proje kapsamında Ay’a gönderilen Kaguya, Japon folklörüne ait ‘Bambu Kesicisinin Hikayesi’ adlı öyküde yer alan Ay prensesinin adı.

Uydunun taşıdığı küçük keşif uyduları Rstar ve Vstar da, daha sonra öyküdeki karakterler Okina ve Ouna’nın isimlerini aldı.

14 Eylül 2007’de ateşlenen Kaguya, Ay’ı yaklaşık iki yıl gözlemledi. Uzay aracı, 10 Temmuz 2009 tarihinde Ay’ın güneyindeki Gill kraterine kamikaze dalışı yaparak görevine son verdi.

Kaguya'nın H-IIA roketiyle Tanegashima Uzay Üssü'nden ateşlenmesi. [JAXA]
Kaguya’nın H-IIA roketiyle Tanegashima Uzay Üssü’nden ateşlenmesi. [JAXA]
İki küçük keşif uydusunun yanı sıra 13 bilimsel donanıma sahip olan Kaguya’nın amacı, Ay’ın çekim alanı haritasını çıkarmak ve gök cisminin evrim süreci hakkında bilgi toplamaktı.

Ay’da düşük irtifada elde edilen bilgiler ve jeolojik verileri Google’a sunan JAXA, Kaguya sayesinde Google Moon 3D uygulamasının geliştirilmesini sağladı. Ay’ın Dünya’dan uzak olan tarafına (karanlık yüzü) ait detaylı yerçekim haritası çıkarıldı.

Kaguya aynı zamanda hiçbir zaman güneş ışını görmeyen Shackleton kraterinin ilk optik gözlemini gerçekleştirdi. Son olarak, Ay’daki insan eliyle yapılan kraterlerden birini oluşturarak tarih sayfalarındaki yerini aldı.

Ay'ın güney kutbuna çakılan uyduların yerleri. Kaguya sol tarafta. [Wikipedia]
Ay’ın güney kutbuna çakılan uyduların yerleri. Kaguya sol tarafta. [Wikipedia]