Rus Bilim İnsanlarından Çığır Açıcı Keşif: Alzheimer’ı Yavaşlatmanın Yolunu Buldular!

0
6770
pexels artem podrez 5726794 scaled
pexels artem podrez 5726794 scaled

Beyin, hiç şüphesiz yaşamımız için olmazsa olmaz organımızdır. Vücudumuzu kalp ile bağlantılı olarak beyin yönetir. Tıp Dünyasının teşhis ve tedavisinde de en çok zorlandığı hastalıklar çoğunlukla beyin hastalıkları olmuştur. İşte Rus Bilim İnsanlarının da keşfi tam olarak burada karşımıza çıkıyor. Rus bilim insanları, demansları yavaşlatan bir kimyasalı sentezlemeyi başardılar. Peki nedir bu demanslar, beraber inceleyelim. 

pexels

Demans Nedir?

Demans, bellek ve zihinsel becerileri bozan tüm hastalıkları ifade eder. Hastalıklar kendilerine özgü olarak farklı bulgular ortaya çıkarsa da genel olarak beynin işlevlerini bozdukları görülmüştür. Bu nedenle beyin fonksiyonlarını yerine getiremez. Bu da tüm vücudun düzeninin bozulması demektir. Bu denli hassas hastalıkların teşhisi de tedavisi de haliyle zor olur. Demans başlığı altında incelenen hastalıklar şunlardır: 

  • Alzheimer  
  • Damar tıkanıklığa bağlı demans 
  • Parkinson  
  • Lewy cisimcikli demans 
  • Frontotemporal demans 
  • Creutzfeld-jacob hastalığı 
  • Normal basınçlı hidrosefali 
  • Hungtington  
  • Wernike-Korsakoff sendromu 
  • Tümör 
  • Menenjitler 
  • Sifiliz 
  • AIDS 
  • Vitamin eksiklikleri (B12, B1, B6 eksiklikleri) 
  • Hormon hastalıkları (Tiroid bezi hastalıkları, diyabet, böbrek üstü bezi hastalıkları…) 
  • Kan hastalıkları (Anemi) 
unsplash

Bu hastalıklardan tedavisi en zor olan Alzheimer ve Parkinsondur. O sebeple bu hastalıkları ayrı başlıklarda inceleyelim: 

Alzheimer: 

Alzheimer, kısaca bunama demektir. İleri yaşlarda sıklıkla görülen ve kaçınılmaz bir durumdur. Nedeni tam aydınlatılamamıştır ve belirli bir tedavisi de yoktur. Bulguları, unutkanlık, yol bulamama, içe kapanma vs. Olarak tanımlanabilir. Bu hastalık hastanın hayat kalitesini çok net bir şekilde düşürür ve hastayı ölüme doğru sürükler. Alzheimer`ın belli bir tedavisi olmaması bilim insanlarını bu alandaki çalışmaları arttırmaya itmektedir. Bu çalışmalara bağlı olarak alzheimer, beyni çalıştıracak aktivitelere bağlı olarak gerilemektedir.3 türü vardır. Bunlar: Erken başlayan, Geç başlayan ve Ailesel Alzheimerdır. 

Parkinson: 

Nöronlar arası bağlantıyı sağlayan önemli bir nörotransmitter madde vardır. Bu madde Dopamin hormonudur. Parkinson hastalığında Dopamin hormonu işlevini kaybeder. Bu nedenle de nöronlar arası iletişim kaybolur. Nöronların kendi aralarında iletişimi kaybetmesi, bir şehirdeki telefon bağlantılarının kesilmesi gibidir. Hastalık 60-65 yaş aralığı insanlarda sıklıkla görülmekle beraber 40`lı yaşlarında başlayan türleri de vardır. Denge sorunları, elde titreme, somatik nöronların işlevsizleşmesi gibi bulguları mevcuttur. Parkinson`un da kesin bir tedavisi yoktur. Ama birçok değişik hafifletme yöntemi vardır. 

Parkinson ve Umutlandıran Çalışmalar yazıma şu linkten ulaşıp ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz:  

https://www.dijitalx.com/2020/11/27/parkinson-hastaligi-ve-son-yillardaki-umutlandiran-calismalar/
pexels

Alzheimer ve Parkinson işte bu denli zor ve tedavisiz hastalıklardır. Ama gelişen ve değişen dünya, bu konuda da kayıtsız kalmıyor. Rus Bilim İnsanlarının çalışmalarına gelelim: 

Beyindeki “amiloid” yapılarının artışı, yaşlılığı ortaya çıkaran ve ziyadesiyle tetikleyen bir durumdur. Bilim İnsanlarının ürettiği protein yapısı ise “amiloid” yapıları ile savaşabiliyor. Bu moleküller indolil ve pirolilazin dizini moleküllerdir. Aynı zamanda bu yapılar düşük toksisite ve verimli sentez durumuna sahip. Bu savaş sayesinde nöronların hayatta kalmaları arttı, ömürleri uzadı. Ayrıca yaşlılık geciktiği için de alzheimer riski de büyük oranda düştü. 

pexels

Demans gibi mücadelesi zor hastalıklarda, bilimin ve tıbbın ilerleyişi çok büyük önem arz ediyor. Pozitif bilimler de tıbba yardımcı oluyor. Özellikle son yıllarda tıp ve yapay zekanın birleşmesi, birçok teşhis ve tedavinin önünü açıyor. 

Yapay Zeka, şuan insanlığın yanında gibi görünüyor 😊 

Kaynakça: 

Sputnik: Sputnik TR