Bilimadamları stresi yenmek için yoga ve pilatesi öneriyor

0
5243
yoga pose
yoga pose

Pittsburgh Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, yoga ve pilatesle yapılan hareketlerin ve pozların beynin savaş ya da kaç tepkisine sebep olan bölümünü sakinleştirdiği ve böylece stresle başa çıkmada oldukça etkili olduğunu ortaya çıkardı.

Yapılan bu araştırmaya göre bilim insanları beyinde yeni bir nöron döngüsü (neural circuit) keşfettiler.

Nöron döngüsü, birden fazla nöronun bir araya gelerek spesifik bir görevi yerine getirmek amacıyla oluşturdukları yapı olarak tanımlanabilir. Örneğin diz çekme refleksi için dize beyinden komut gitmesi ve refleks sonrasında dizden gelen geri bildirimin beyinde yorumlanması için bir dizi nöron bir araya gelir ve her seferinde aynı işlemleri yapar. İşte bu refleks için bir döngü oluşmuş olur.

Yeni keşfedilen söz konusu döngü beyni direkt olarak ‘adrenal medulla’ya bağlıyor. Adrenal medulla, tehlikeli bir durumla karşılaştığımızda savaş ya da kaç tepkisinin sonucu olarak adrenalin hormonunu salgılayan böbrek üstü bezlerinin merkez bölgesi oluyor.

Bu nöron döngüsünün aynı zamanda beynin fiziksel hareketleri yöneten motor kortekse de bağlı olduğu ortaya çıktı. Bilim insanlarına göre koordinasyon, esneklik ve düzgün iskeletsel hizalanma gerektiren aktiviteler savaş ya da kaç tepkisini azaltmada yardımcı olabilir. Yoga ve pilates bu üç koşulu da sağlayarak sinir sistemimiz üzerinde yatıştırıcı bir etkide bulunuyor.

yoga-pilates

Vereceğimiz tepkinin verimliliği artıyor

Savaş ya da kaç tepkisi aslında varlığımızı tehlikeye sokan bir durumla ya da tehditle karşılaştığımızda verdiğimiz tepki ve bir eylem için kendimizi hazırlamak oluyor. İki seçeneğimiz var: Bu tehlikeyle yüzleşmek ya da tehlikeden kaçmak. Canlı için koruyucu olan bu tepki, kan basıncının artması, kalp atış hızının artması, göz bebeklerinin büyümesi ve kan şekerinin yükselmesi gibi fiziksel reaksiyonları harekete geçiriyor.

Peki varlığımızı sürdürmede bu kadar etkili olan savaş ya da kaç tepkisini neden azaltmaya çalışalım?

Çünkü bu tepkinin yersiz ya da orantısız bir şekilde harekete geçirilebildiği zamanlar da vardır. Örneğin arabada trafik sıkışıklığı çekmek, uzun bir sırada beklemek zorunda kalmak ya da daha da önemlisi iş garantisinin yokluğu sebebiyle strese girmek. Bu tür durumlarda sorunun ani bir eylemle hızlı bir çözümü, tehlikeden kaçılması ya da bertaraf edilmesi mümkün değildir. Bu yüzden bu tür durumlarda problemle baş etmek için savaş ya da kaç tepkisini kullanmak uygun değildir. Bu tepki sadece yararsız olmakla kalmaz aynı zamanda beden ve ruhsal yapı üzerinde zarar verici bir gerilime neden olabilir.