Bilimsel görselleştirmenin göz alıcı örneklerini sunan Güneş Sistemi haritaları

0
5575
solar system lutz dijitalX tabletopwhale
solar system lutz dijitalX tabletopwhale

Doktora öğrencisi Eleanor Lutz, Büyük Veri’nin en etkin kullanıldığı alanlardan biri haline gelen bilimsel görselleştirmeye ait göz alıcı çalışmalar sunuyor.

Son günlerde Instagram’daki bilim hesaplarında rastladığım bir haritanın kaynağını incelediğimde önceden benzerini görmediğim bir Güneş Sistemi haritasına rastladım.

Eleanor Lutz imzalı illüstrasyonda yörüngesi bilinen 18,000 asteroid dahil olmak üzere Güneş Sistemi’nin oldukça detaylı görünümü yer alıyordu. Haritadaki asteroidlerin 10,000’den fazlası 10 km ve üzeri genişliğe sahip iken, geri kalan 8,000 tanesinin büyüklüğü kesin olarak bilinmiyor.

(Eleanor Lutz)
(Eleanor Lutz)

Washington Üniversitesi’nde biyoloji alanında doktora yapan Lutz’un Tabletop Whale sayfasını ziyaret ettiğinizde Güneş Sistemi haritasından çok daha fazlasını buluyorsunuz. “Uzay Atlası” adını verdiği bir proje üzerinde çalışan Lutz’un sayfasında Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin iç yapısını gösteren grafiklerden detaylı haritalarına kadar birçok renkli çalışma söz konusu.

Universe Today sayfasında yayınlanan ve Dünya’daki mevsimleri gösteren gif bunlara dahil:

(Eleanor Lutz)
(Eleanor Lutz)

Gelecekteki çalışmalarını açık kaynaklı yapmayı amaçlayan Lutz, böylece veri toplama sürecini daha da kolaylaştırmak, aynı zamanda bir o kadar zenginleştirmek istiyor. Aynı zamanda online kurslar ile bilimsel görselleştirme üzerine dersler vereceğini belirtiyor.

( Eleanor Lutz)
Merkür’ü hiç böyle gördünüz mü? (Eleanor Lutz)

Lutz, Wired’a verdiği röportajda “Bilim hakkındaki ilginç ve harika şeylere erişmek konusunda bir bilgi bariyeri söz konusu. O kadar fazla bulgu ve denklem var ki, bunlara erişilebilir olmasını istiyorum” ifadesini kullanıyor.

Lutz’un paylaşımlarına göz atmak için sayfasına mutlaka göz atın derim. Kendisi aynı zamanda astronomi alanında harika işler çıkarmak için illa bu alanda uzmanlaşmak gerekmediğini de örneğini temsil ediyor.

İlginizi çekebilir:

NASA gökyüzünün muazzam X-ray haritasını gözler önüne serdi

Samanyolu’ndaki 1 milyar yıldızın 3 boyutlu haritası çıkarıldı

Evren’in 1.2 milyon galaksi içeren haritası