Dünya Genelinde Her Yıl Kutlanan Pi Günü Hakkında Bilmeniz Gerekenler

0
7270
nasa2045834903905
nasa2045834903905

Dünya genelinde her yıl 14 Mart günü kutlanan Pi Günü, matematikte önemli bir yeri olan rakam dizisine işaret ediyor.

Pi sayısı, bir dairenin çevresinin yaklaşık 3.14159 olan çapına oranıdır.

pigünü

Bu sayının sizi ilgilendirmediğini düşünüyorsanız bir hayli yanılıyorsunuz, Pi sayısı aslında tüm çevrenizi sarmış durumda; saatinizi her kontrol ettiğinizde veya gözünüzün yanınızdan geçen bir arabanın tekerlerine takılması.

Kanadalı matematikçi Simon Plouffe, Pi sayısı için renkli kodlarla oluşturduğu matematik sabiti ve serisine ait çizimlerinden birkaçına göz atmanızı tavsiye ediyoruz…

İlk olarak Pi hakkında biraz bilgi verdikten sonra, bu sayı hakkındaki en ilginç gerçekleri ve rakamsal verileri sizlerle paylaşıyoruz:

Sorularla 3.14 ‘Pi’ Gününde Pi Sayısı

Pi Günü ne anlama geliyor?

Pi günü yılın her 14 Mart günü gerçekleşmekte. Bunun sebebi ise ilk üç sayısı tarih bazında İngilizcede 3/14 olarak yazılmasından kaynaklanıyor. Eğer ki ciddi bir matematik meraklısıysanız, Pi gününü tam olarak İngilizce dilinde saat yazımıyla 1:59 geceleyin veya öğleyin kutlayabilirsiniz; Böylece Pi’nin ilk altı sayısına (3,14159) ulaşabilirsiniz.

14 Mart, ayrıca Albert Einstein‘ın doğum günüdür.

Pi Günü nasıl başladı?

Fizikçi Larry Shaw, Pi Günü’nün 14 Mart 1988’de San Francisco’daki bilim müzesinde kutlanmasını başlatmıştır.

ABD Temsilciler Meclisi ise 14 Mart 2009 tarihini ulusal Pi Günü ilan etmiştir.

Pi’yi kim icat etti?

Pi’nin matematiksel kavramı binlerce yıldır süre gelen bir şey, ancak 1700’lerde Yunan alfabesinde bilinmeye başlandı. Dilbilimci William Jones 1706’da sembolü ilk kullanmaya başlayan kişiydi fakat matematikçi Leonhard Euler tarafından popülerleştirildiği biliniyor.

Pi sonsuza kadar devam mı ediyor?

Pi sayısının sonsuza kadar devam ettiği bir gerçek. Kesin değerinin asla hesaplanamaz olmasıyla birlikte, tam olarak bir örüntüye sahip değil.

İşte karşınızda Pi’nin ilk 10.000 basamağı:

Pi sayısını okuma rekorunu kim elinde tutuyor olabilir peki?

Suresh Kumar Sharma, Pi’nin basamağını en fazla okuyan kişi olarak rekoru koruyor. Sharma, 2015 yılında 70.030 basamağını okumayı başarmış ve toplamda 17 saat 14 dakika süren bir rekor kıra imza atmıştı.


Bilinmesi Gerekenler’ Listesi!

1- ‘Pi’ kelimesini Google’a yazarsanız, hesap makinesi otomatik olarak 3.14159265359 girilmiş olarak görünecektir!

2- Pi sayısının ilk üç sayısı 3.14 turtanın İngilizce’deki adı PIE olarak aynanın tersi görüntüsündeki hâli olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca, turta şekil olarak daire olduğu için Pi Günü’nde genellikle elmalı turta yeniliyor.

3- Tüm evrenin yoğunluğunu doğru bir şekilde hesaplamak için, ondalık basamaktan sadece 39 haneye ihtiyacınız var.

4-2008 yılında, sayıya dayalı bir spor Güney Afrika‘da icat edilmişti. Oyun, plaj voleyboluna benziyor ancak dairesel bir sahada oynanıyor ve oyuncular file ile ayrılmak yerine, sahada birbirlerine karşı duruyorlar.

5-Yine şaşırtıcı bir şekilde, Pi’nin ilk 31 hanesinde sıfır rakamı bulunmuyor.

6- Pi’nin ilk altı hanesi olan 314159, Pi’nin ilk on milyon ondalığı arasında en az altı kez tekrar ediyor.

7- Orijinal Star Trek serisinin bir bölümünde Spock, Pi’nin son basamağını ortaya çıkarmasını isteyen bir bilgisayarı imha ediyor.

8- Pi sayısının değeri önceki 22 trilyonluk rekorun ötesine geçilerek, 31 trilyon basamaktan oluşan yeni bir dünya rekoru uzunluğu olarak hesaplandı. Bu yıl Japonya’da bir Google çalışanı olan Emma Haruka Iwao, şirketin bulut bilişim hizmeti sayesinde yeni rakamları bulan kişi olarak tarihe geçti!