‘Dünya’da bir felaket yaşanması kaçınılmaz’

0
4376
earth surface
earth surface

Profesör Stephen Hawking, insanlığın geleceği hakkında sıkça yenilediği uyarılarından bir tanesini daha yaptı. Hawking, ‘gelecek bin ya da on bin yıl içinde Dünya’da bir felaket yaşanmasının büyük ihtimal olduğunu’ ifade etti.

Fizikçi ve kozmolog olan Hawking, ‘nükleer savaş, küresel ısınma veya genetik mühendisliği ürünü olan virüslerin insanlığı yok edebileceğini’ söyledi.

Radio Times sitesine konuşan Hawking, ‘bilim ve teknolojide yapılan atılımların insanlığın geleceğini tehdit edecek bir boyuta geleceğini ve insan ırkının devamını getirebilmesi için dış gezegenlerde koloni kurması gerektiği’ düşüncesini tekrarladı.

Hawking, “Nükleer savaş, küresel ısınma ve laboratuvarda üretilen virüsler gibi birçok tehditle karşı karşıyayız… Dünya’nın bir yıl içinde felaketle karşılaşma olasılığı oldukça düşük olsa da, bu risk zamanla artıyor. Bin ila on bi yıl içinde ise kaçınılmaz olacak” yorumunda bulundu.

Dünya’nın kaçınılmaz bir sona yaklaşacağı süreçte mutlaka uzaya açılması ve yeni yıldız sistemlerine gitmesi gerektiğini belirten Hawking, ‘önümüzdeki bin yıl içinde kendi kendini besleyebilen koloniler kuracak seviyeye gelemeyeceğimizi, bu yüzden yayılma sürecinde çok dikkatli olmamız gerektiğini” söyledi.

Medeniyet bin veya 10 bin yıl içinde kararabilir. [NASA]
Medeniyet bin veya 10 bin yıl içinde kararabilir. [NASA]

‘Değişimler doğru yönde olmalı’

Hawking, geliştirilmesi kaçınılmaz olan teknolojilerden birini temsil eden yapay zeka hakkında da geçmişte uyarılarda bulunmuş ve birçok bilim insanı ve teknoloji milyarderi ile birlikte bir açık mektuba imza atmıştı.

honda_asimoRobotların kontrolden çıkmaması için önlem alınması gerektiğini vurgulayan Hawking, “Karşılaşacağımız birçok tehdit bilim ve teknoloji alanındaki ilerlemelerden kaynaklanıyor. Gelişmeyi durduracak veya tersine çevirecek değiliz, bu yüzden yaşanan gelişmelerle birlikte gelen riskleri kontrol etmeyi bilmeliyiz. Ben iyimser bir insanım ve bunu yapabileceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.

Düzenlenen açık oturumda kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Hawking, ‘insanlığın kendi eliyle mi yoksa doğal afet sonucu mu yok olabileceği’ sorusuna, “Bilim ve teknoloji Dünya’yı tümden değiştiriyor. Bu yüzden yaşanan değişimlerin doğru yönde olduğuna dikkat etmeliyiz” dedi.

‘Cesaretimi asla yitirmedim’

Özellikle astronomi ve uzay-havacılık alanında küresel ilgiyi belirgin ölçüde artırmaya başlayan bilim dünyası, Dünya’ya ve uzaya bakışımızı hızla değiştirirken, Hawking, ‘demokratik tüm toplumlarda insanların bilimle iç içe olması gerektiğini’ belirtti.

Her bireyin temel bilim anlayışına ihtiyaç duyduğunu belirten Hawking, “bu sayede gelecek hakkında doğru kararlar alabileceğimizi” söyledi.

ALS hastası olan Hawking, kendisine neyin ilham verdiği sorulduğunda ise ‘asla cesaretini kaybetmediğini’ söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

Stephen Hawking.
Stephen Hawking.

“21 yaşıma geldiğimde beklentilerim sıfıra indi… Yapmış olduğum şeylerin farkına varmam önemliydi. Motor nöron hastalığına yakalanmış olsam da, neredeyse diğer her konuda şanslıydım… İnanılmaz bir dönemde teorik fizik çalışmış olmam ve hastalığımın bunun önüne geçmemesi konusunda şanslıydım. Aynı zamanda hayat ne kadar olsa da sinirlenmemek önemli çünkü hayatın genelinde kendinize gülemiyorsanız tüm ümidinizi yitirirsiniz.”

İçine kapanık bir insan olmadığını söyleyen Hawking, “Hiçbir zaman böyle anıldığımı sanmıyorum. Çok fazla düşünüyor olmam partileri sevmediğim veya başımı belaya sokmadığım anlamına gelmiyor… İnsanlar iletişim kurmayı ve bilim hakkında seminer vermekten hoşlanıyorum. Her ne kadar Amerikan aksanına kavuşmuş olsam da, ses sintesayzırı bu konuda çok önemli” ifadesini kullandı.

Intel’in katkılarıyla geliştirilen ses dönüştürücüsü için teşekkür eden Hawking, “Sesimi kaybetmeden önce konuşmamı sadece bana yakın olanlar anlayabilirdi. Ses cihazı sayesinde karakterimi olduğu gibi ifade edebiliyorum” dedi.