Dünyanın en kurak çölü çiçekle kaplandı

0
14911
atacama0005
atacama0005

Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) birçok tesisine ev sahipliği yapan Atacama Çölü’ndeki dağ ve tepeler, çok nadir rastlanan bir manzaraya kavuştu. Tek damla suyun olmadığı çöl, sağanak yağmurların ardından gelen aylarda mavi, sarı, turuncu ve morun hakim olduğu bir renk cümbüşüne dönüşüverdi.

Livescience’da yer alan bilgiye göre, Antofagasta kasabasının civarı, yılın ilk aylarında yedi yıllık yağışa denk gelen yağmurlara tanık oldu. 12 saatlik aralıklarla yağan sağanak yağmurlar, kuraklıktan çatlamış olan çöl yüzeyi çamurdan sellerle kapladı. Aynı zamanda, yıllardır kurumuş toprağın içinde saklanan sayısız tohum, su ile canlandı.

antofogasta_şiliSellerin de taşıdığı polenlerle beraber, en az 200 çiçek türünün suya kavuştuğu tahmin ediliyor. Atamaca Çölü’nün mavi-beyaz, mor ve kızıl tonlarla bezenmiş görüntüleri, çektiği fotoğrafları Twitter’da paylaşan Tomás Cuadra Ordenes sayesinde internette yayıldı.

Açıkçası fotoğrafların kaynağını doğrulayan haberler olmasa, Atacama’da çekilmiş olduklarına inanmak son derece güç olurdu.

Atacama, upuzun bir kıyı ülke ülkesi olan Şili’nin deniz kenarında yatan kurak topraklarını temsil ediyor. Denizin dibinde olmasına rağmen en az 40 yıldır hiç yağmur almamasının nedeni ise Antarktika’dan gelen Humbold akıntısıymış. Peru’nun güneyinden Şili’nin kuzeyine ve And Dağları’na kadar uzanan çölün kapladığı alan ise yaklaşık 90 bin kilometre.

400 yıldır yağış görmeyen yerleri var

Atacama Çölü tamamen yağıştan arınmış bir yer değil. Ancak yıllık yağış miktarının çok düşük olması bitki örtüsü oluşmasını da neredeyse imkansız kılıyor. Atacama’da yılda düşen yağış miktarı ortalama 15 milimetre. Aric bölgesinde bu değer sadece 1 ila 3 mm arasında. Antofagasta’da ortaya çıkan nadir görüntünün sebebi ise Mart ayında yaşanan sağanak yağmurkar.Kasabaya bir gün içinde yağan 23 mm yağmur, Şili ortalaması için 7 yıllık miktara denk geliyordu.

Antofagasta’yı çamur deryasına çeviren ve Şili genelinde taşan nehirlerin 28 kişinin ölümüne neden olduğu sağanak yağmurlar, aynı zamanda sayısız tohumu canlandırdı. Kış aylarında düşen az miktardaki yağmur da çiçeklerin yeşermesine katkıda bulundu.

Atacama çok kurak bir yer ancak sadece kendine özgü bir iklime sahip. Ortalama sıcaklık 0 ila 25 derece arasında değişiyor. Dahası, çölün yüksek kısımları yağmur yerine kar yağışı görüyor. Atacama’nın yağmur ve kar yağışına tanık olan bölgelerinin yanı sıra, 400 yıldır tek damla yağmur görmeyen bölgeleri de bulunuyor.

Yeraltında su kaynağı barındıran Atacama, And Dağları’nın volkanik faaliyetleri nedeniyle az miktardaki suyu buhar olarak kaybediyor. Tekrar toprağa karışan su buharı ise gerekli nemi sağlamak için çok yetersiz kalıyor…