Dünya’nın ilk sürücüsüz taksileri Singapur’da testlere başladı

0
4012
nutomony self driving car
nutomony self driving car

Singapur’da ilk sürücüsüz taksiler halka hizmet etmek üzere yolcuları bekledikleri noktalardan almaya başladı. Gerçekleştirilen pilot test sürücüsüz araçların gelişiminde bir dönüm noktası, fakat faaliyet alanı sınırlı. Şimdilik sadece altı otonom araç MIT‘nin bölünmüş bir şirketi olan NuTonomy tarafından tasarlanan Renault Zoe ve Mitsubishi i-MiEV yolculuk hizmeti sunacak ve sadece belirlenmiş toplama ve bırakma noktalarından yolcuları alabilecek.

Halka hizmet için test edilen otonom taksilerin denemesine başlayan teknoloji firması NuTonomy, bu alanda Uber’e ciddi rakip olacak firmalar arasında yer alıyor. Uber ise bu ay içerisinde herhangi bir günde Pittsburgh’ta sürücüsüz arabalarını test edeceğini geçen hafta duyurmuştu. NuTonomy firması bir sürücüsüz araba istemeden önce ilk pilot testine katılım başvurusu yapmak için yerel halka sorarken, Uber’in taksileri çoktan yolcularını rastgele belirleyerek hizmete başlamış olacak. Her iki durumda da yolculuk ücretsiz, ve test sürüşlerinde araçların içerisinde birer mühendis direksiyonun başında ve bir araştırmacıda arka koltuklarda notunu alıyor olacak.

Aracın içerisinden bir görüntü. {Reuters}
Aracın içerisinden bir görüntü. {Fotoğraf: Reuters}

Recode editörü Johana Bhuiyan bu senenin başlarında Singapur’un aynı bölgelerinde sürücüsüz taksileri test etmiş ve şu notları düşmüştü:


Dikkat ettiğim noktalar arasında arabanın ” ani duruşlar ” ve bazı kabiliyetsiz manevralar sergilemesi yer alıyor. Ama yine de karmaşık sokaklar arasında güvenli bir şekilde gezinmeyi başardı. Test sürüşü sırasında bir noktada, sürücüsüz araç yolun sol tarafında duran başka bir aracı geçti. Bunu yapmak için sağa doğru hızlı bir dönüş gerçekleştirdi ve sonra aniden duran arabayı sollamak için sola döndü. Bu durumda test için sürücü koltuğunda bir insan olsaydı eğer, manevra hareketi istemsiz başarısızlıkla sonuçlanırdı. 
                                                                        

Büyük olasılıkla NuTonomy’nin sürüş yazılımı o zamandan beri gelişmeye devam etti. Şirket ise yıl sonuna kadar yollarda bir düzine arabanın olmasını planlıyor. İcra kurulu başkanı ve kuruculardan Karl Iagnemma ABD haber ajansı AP(Associated Press)’ye test sürüşü için “zaman aralığı değiştirilebilirdi” diye aktardı ve şirketin 2018 yılına kadar Singapur’da faal durumda dolu bir sürücüsüz araç filosuna en az 1.000 sahip olmak istediğini belirtti.

{nuTonomy}
{Fotoğraf: nuTonomy}

NuTonomy firması Delphi benzeri otomobil testleri yapmasıyla sadece Singapur’da da ilgili tek firma değil.

Iganemma ayrıca AP’ye şunlarıda aktardı:

Singapur böyle bir teknoloji, iyi hava şartları, sağlam altyapı ve güvenli sürüşler için ideal bir test alanı olduğunu kanıtlamıştır.

Yetkililerin ülkenin sınırlı büyüklüğü ve nüfusunu eşitleme ihtiyacında olduklarını söylemesiyle beraber Singapur hükümetide sürücüsüz araç teknolojisine destek verdiklerini iletti.

Sürücüsüz araçların teknik yeterliliklerinin test edilmesinin yanı sıra, NuTonomy’nin ve Uber’in ki gibi çalışmalar ayrıca önemli bir soruya cevap olacaktır: Halk otonom taksiler ile mutlu olacak mı?

Iagnemma’nın herkesin merak ettiği bu soruya cevap niteliğinde The Guardian gazetesine aktardığı sözler şu şekilde:

İnsanlar arabaya bindiklerinde, bazıları bunu sevecek, bazıları kayıtsız kalacak ve bazılarının ise hoşuna gitmeyecek. Ama kaçı bu durumlar gibi olmayacak? — Araçtaki yolcu sayının yüzde 3’ü ya da 30’u? Biz bu sayıyı bilmek istiyoruz, ve Uber de bizim gibi bunu bilmek istiyor.

 

 

 

Kaynak: The Verge