Duvar ardındaki insanlar Wi-Fi ile görülebilecek

0
4023
MIT wifi tech0003
MIT wifi tech0003

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı tarafından yapılan geliştirilen teknoloji, duvarların arkasındaki insanların kim olduğunu gösterecek.

Son yıllarda özellikle robotik alanında büyük atılımlara imza atan üniversitenin en yeni teknolojisi, Wi-Fi sinyalleri aracılığıyla duvarın arkasındaki insanların fiziksel görünümlerini siluet halinde ortaya çıkarıyor.

Teknoloji, MIT’nin ‘RF-Capture’ adını verdiği cihaza dayanıyor. Cihazdan iletilen sinyaller yansıdıkları zaman insan şekli ortaya çıkarmak için bir araya getiriliyor. MIT, yıllar süren araştırmalarının ilk meyvesini 2013 yılında almış ve bir duvar veya engelin arkasındaki hareketleri tespit edebilen benzer bir radyo-frekans teknolojisi geliştirilmişti.

Geride kalan iki yılda, RF teknolojisi insan vücudunun farklı bölgelerini ayırt edebilecek seviyeye erişti. MIT yayımladığı bültene göre, yapılan denemelerde duvar arkasındaki 15 kişi yüzde 90 doğrulukla fark edildi. Sistem, takip ettiği kişinin nefes alma düzenini ve kalp atışını bile tespit edebiliyor.

Nasıl çalışıyor?

Tüm anlatılanlar çok üstün bir teknolojiye işaret etse de işe yaraması için belli şartlar gerekiyor. RF-Capture cihazı bir odaya yerleştiriliyor. Yan odada bir kişi duvarın arkasında hareket etmeye başlıyor. İletilen kablosuz sinyaller duvarı geçiyor ve vücudun farklı bölgelerinden yansıyarak yeniden toplanıyor.

Farklı bölgelerden gelen sinyalleri topladığı esnada, vücut kısımlarını ayırt etmesine yardım etmek için RF-Capture anlık fotoğraflar çekiyor. Sonrasında, algoritma kullanarak farklı vücut parçalarını tespit ediyor, en son olarak da yapboz tamamlar gibi hepsini bir araya getiriyor.

Sistemin nasıl çalıştığını gösteren videoda, takip edilen kişinin el hareketlerinin bile yüksek doğrulukta izlenebildiği görülüyor.

Kim kullanacak?

Bu sorunun cevabını kafamızda canlandırmak aslında hiç zor değil. Devletlerin 7 milyar insanı 7/24 izlemek istediği dünyada böyle bir teknoloji istihbarat ajanslarının casusluk yeteneğini ciddi ölçüde artırabilir.

Casusluğun yanı sıra, akıllara tabii ki güvenlik geliyor. Belli hedefler termal kameralarda olduğu gibi RF-Capture ile muhtemelen daha kolay izlenebilir.

MIT ise henüz belli bir kullanım amacı doğmamış olsa da RF-Capture cihazının birçok amaca hizmet edebileceğini belirtiyor. İyi niyetli amaçların bir tanesi, akıllı ev ve yaşlı evlerinde hareketleri tespit etmek. Böylece yardıma ihtiyacı olan kişiler kolayca görülebilir.

Gizmodo’da yer alan bilgiye göre, MIT geliştirdiği teknolojinin gizliliği ihlal etmemesini sağlamak için belli düzenlemeler yapılması gerektiğini düşünüyor. Araştırmacılar şu an bir kullanıcının sadece kendi cihazı tarafından takip edilmesini sağlayacak düzenlemeler geliştirmekle meşgulmüş.

Son kullanıcılar için kuralların açık ve net olacağı kesin. Bir gün insanlara karşı kullanılırsa, muhtemelen ruhumuz bile duymayacak.