NASA’nın EmDrive raporu uzman değerlendirmesinden geçti

0
4344
emdrive
emdrive

Mars’a haftalar içerisinde gidebilmemizi sağlayacak fütüristik uzay aracı sevk sistemi EmDrive, bir bilim gerçeği olma yolunda büyük bir adım attı.

İtişin nasıl sağlanacağını açıklayan rapor söylenilene göre uzman değerlendirmesinden geçti ve “AIAA Journal of Propulsion and Power”da yayımlanmaya hazır. NASA Eaglework Laboratuvarları’ndaki bilim insanları tarafından yazılan raporun titiz akademik incelemeden geçme başarısı, NASA’nın Spaceflight oturumunda Dr. José Rodal tarafından da doğrulandı.

Teknolojiye ve şimdiye kadar yapılan testlere geçerlilik katması açısından EmDrive için çok önemli bir gelişme kaydedildi. Böylece diğer bilim grupları da testleri türetebilecekler. Aynı zamanda bu grupların, EmDrive teknolojisinin nasıl çalıştığını ve sürdürülebilir bir itiş gücü formu yapmak için uçuşta nasıl yinelenebileceğini ortaya çıkarmak için daha çok kaynak adamalarını sağlayacak. Bu gelişme, insan ırkının gezegenler arası uçuşa hemen hazır etmese de, olası geleceğin farkına varmak adına ilk adım.

emdrive2

EmDrive Nedir?

İlk olarak 2001’de mühendis Roger Shawyer tarafından dizayn edilen teknoloji, “yakıtsız uzayda sevk sistemi” olarak özetlenebilir. Yakıt ihtiyacını ortadan kaldırmak, aracın ağırlığını büyük ölçüde azaltıyor, böylece hareket etmesi daha kolay ve üretmesi daha ucuz olacak. Ek olarak, teoride uçuşlar aşırı yüksek hızlara çıkabiliyor. Bu da Güneş sisteminin dışına sadece aylar içerisinde ulaşabilmek demek.

Sorun ise, bütün bu reaksiyonsuz uçuş konsepti Newton’un momentum korunumu kanunuyla uyuşmuyor. Bu kanuna göre kapalı bir sistemde bir cisim üzerine dengelenmemiş bir dış kuvvet etki etmedikçe, sistem içerisindeki her türlü değişikliğe rağmen cisim doğrusal ve açısal momentumunu korur. Kısacası, bir dış kuvvet yoksa, cisim hareket etmez.

Reaksiyonsuz uçuşlara “reaksiyonsuz” denmesinin sebebi, Newton’un üçüncü kanununda tarif edilen “reaksiyon”a sahip olmamalarıdır – “Her etkiye karşılık eşit ve zıt bir tepki vardır”. Tepkisiz(reaksiyonsuz) gerçekleşen bir etki fizik kanunları gereğince imkansızdır. Böyle bir şeyin gerçekleşmesi demek, tanımlanmamış bir fenomenin gerçekleşmesi ve fizik anlayışımızın tamamıyla yanlış olduğu anlamına gelir.

Fiziksel dünyanın nasıl çalıştığıyla ilgili bilgimize tümüyle ters düşen bu konsept, hatrı sayılır bilim çevreleri tarafından da sorgulandı. Fakat umarız raporun yayınlanmasıyla birlikte EmDrive, bu sorulardan bazılarına daha yanıt verebilecek.