Endonezya’dan abartılı Bağımsızlık Günü kutlaması

0
3396
jakarta 0001
jakarta 0001

Bağımsızlığının 70’inci yılını coşkuyla kutlayan Endonezya, komşu ülkelere ait 34 balıkçı teknesini havaya uçurdu.

Her ülke için en anlamlı günü temsil eden bağımsızlık kutlamaları, Endonezya’da oldukça tuhaf bir şekilde kutlandı. Hükümet, komşularına gözdağı vermek için ele geçirilen 41 balıkçı teknesinden 34’ünü havaya uçurdu.

Güney Çin Denizi’nin sakladığı doğal kaynakların yanı sıra birçok ülkenin çemberinde kalan stratejik öneminin öne çıkacağını yıllar önce kaleme almıştım. Çin’in bölge ülkeleri üzerinde baskı kurduğu sıcak sularda, Tayland, Malezya, Vietnam ve Endonezya da kendi aralarında kapışmaya devam ediyor.

“Ceza kestik, havaya uçurmadık”

En son hadisede, Endonezya komşu ülkelere gözdağı vermek için karasularına giren 34 kaçak balıkçı teknesini patlayıcılarla havaya uçurdu. Endonezya’nın Deniz ve Balıkçılık bakanı Susi Pudjiastuti, ‘havaya uçurulan teknelerin toprak bütünlüğü ve denizlerdeki bağımsızlıkları konusunda ne kadar ciddi olduklarını gösterdiğini’ belirtti.

Vietnam, ‘balıkçılarına ait teknelerin batırılmasından derin endişe duyduğunu’ açıklarken, AFP haber ajansına konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei, ‘durumdan son derece endişe duyduklarını’ belirterek, balıkçılık alanındaki işbirliğinin yara almasını istemediklerini söyledi.

AFP’nin verdiği bilgiye göre, Tayland, Malezya, Vietnam ve Filipinler’in yanı sıra, 2009 yılında el konulan Çin’e ait büyük bir tekne de havaya uçurulan gösteri malzemeleri arasında yer aldı.

Bölgeden biraz uzak kalan Tayvan bile bağımsızlık gösterileri sonrasında açıklama yaparak, ‘kaçak balıkçılara para cezası kestiklerini ancak Endonezya gibi havaya uçurmadıklarını’ belirtti.

‘Yılda 20 milyar dolar zarar ediyoruz’

Endonezya’da balıkçı teknelerini havaya uçurmak, Devlet Başkanı Joko “Jokowi” Widodo’nun göreve gelmesiyle başlayan bir gelenek. Jokowi’nin kontrol çıkmasına neden olan neden, tabii ki para.

[AFP]
[AFP]
Kaçak balıkçılar nedeniyle Endonezya’nın yılda 20 milyar dolar kaybettiğini öne süren Jokowi, her gün karasuları için 5,000 bin yasadışı balıkçı gezindiğini savunuyor. Jokowi’nin bu kadar ileri gitmesini sağlayan bir diğer sebep ise Endonezya’nın sahip olduğu konum.

Kapsadığı 17 bin ada ile dünyanın en büyük takımada ülkesi olan Endonezya, Çin başta olmak üzere şu ana kadar saydığımız tüm ülkelerin balıkçı rotalarını tehdit edebilecek bir kapasiteye sahip. Aynı zamanda Güneydoğu Asya balıkçılık trafiğinin kesiştiği noktada yer alması da bir dezavantaj.

Endonezyalı yetkililer ise sadece birkaç geminin havaya uçurulduğunu ve mercan yapısına zarar vermemek için 40 metre derinlikte batırıldıklarını açıkladı. Teknelerde hiç yakıt bulunmadığı da not düşüldü.

Jakarta’nın agresif tavrıyla bir adım önde olduğu da komşularından gelen çekimser mesajlardan anlaşılıyor. Endonezya’ya en çok balıkçı teknesi kaptıran Vietnam, ‘balıkçılarını daha iyi eğiteceğini ve geleneksel arkadaşlık ve strateji işbirliğinin devam edeceğini umduklarını’ belirtti.