ESA Huygens uzay aracının Titan’a iniş görüntüleri

0
7091

NASA’nın Satürn sistemini inceleyen Cassini uzay aracı tarafından taşınan Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) ait Huygens keşif aracı, 14 Ocak 2005’te TSİ 13:30’da Titan’ın yüzeyine indi.

İki saat 27 dakika süren inişin ardından, Huygens buzul uydunun yüzeyinde 72 dakika daha hayatta kalmayı başardı. Güneş Sistemi’nin dış bölgesindeki bir gök cismine iniş yapan tek uzay aracı olan Huygens, aynı zamanda Dünya’dan en uzak noktadaki insan yapımı keşif aracı olma unvanını elinde bulunduruyor.

[ESA]

En gelişmiş keşif araçlarından biri

Huygens’in Titan yüzeyinde çektiği bir kare. Fotoğraf spektral verilerle güçlendirildi. [NASA]
En gelişmiş uzay araçlarından birini temsil eden Huygens, Satürn sisteminin keşfi görevinde en önemli basamaklardan birini oluşturdu. Yaklaşık 2,7 metre genişliğindeki keşif aracı 318 kg ağırlığındaydı.

Kabuklu bir deniz canlısı gibi tasarlanan Huygens, Titan atmosferinde alçalışı esnasında iç donanımını koruyacak bir kabuğa sahipti.

Huygens, iki ana kısımdan oluşuyordu: Giriş Montaj Modülü ve Alçalma Modülü. İlk kısım, iniş için Cassini uzay aracından ayrıldıktan sonra Huygens’i kontrol edecek donanımı içeriyordu. Bu kısımda aynı zamanda Huygens’in inişini yavaşlatan ve ısıdan koruyan kalkan yer alıyordu.

Alçalma Modülü ise Huygens’in bilimsel donanımlarını ve iniş esnasında devreye girecek üç paraşütü barındırıyordu.

Titan’a iniş esnasında kaydedilen sesler

Huygens’in taşıdığı bilimsel donanımlar ise şu şekilde:

– Huygens Atmosferik Yapı Cihazı (HASI): Titan atmosferinin fiziksel ve elektriksel özelliklerini ölçmek için tasarlandı.

– Doppler Rüzgar Deneyi (DWE): Huygens’in iniş esnasında Doppler etkisine bağlı olarak değişen taşıyıcı frekansı doğrultusunda rüzgar hızını ölçmek için tasarlandı.

– İniş görütüleyici / Spektral Radyometre (DISR): Farklı alıcılar ve görüş açılarına sahip olan donanım ile radyasyon akışı ölçülere Titan atmosferinin kalınlığı ölçüldü. Biri görünür, diğeri de kızılötesi olan iki kamera, iniş esnasında fotoğraf çekti.

– Gaz Kromatograf Kütle Spektrometresi (GCMS): Çok yönlü bir analiz cihazı olan GSMC, Titan atmosferindeki gazların kimyasını incelemek için kullanıldı.

– Aerosol Toplayıcı ve Piroliz (ACP): Titan atmosferindeki aerosol parçacıklarını filtreler ile çeken donanım, ardından bu parçacıkları ısıtarak karmaşık organik materyalleri çözdü ve analizden geçirdi.

– Yüzey Bilim Paketi (SSP): Huygens’in Titan yüzeyine inmesi esnasında yüzeydeki fiziksel özellikleri incelemek için tasarlandı.

Tüm bu bilimsel araçların aktif olduğu iniş sürecinin seslerini dinleyebilirsiniz. İşte Güneş Sistemi’nde bugüne dek iniş yapılan en uzak yerde kaydedilen sesler: