Facebook ve Google yapay zeka korkusunu yok etmek için çalışacak

0
3934
Robot Warriors
Robot Warriors

Stephen Hawking ve Elon Musk, bir P Planı hazırlanmazsa Skynet’in yükselişinin kaçınılmaz olduğunu düşünüyor. Yapay zeka araştırmalarını her gün bir adım öteye taşıyan teknoloji devleri ise yatırımlarını korumak için kamuoyunu ‘sakinleştirmeyi’ amaçlıyor.

Facebook, Google, Amazon, Microsoft ve IBM, yapay zeka araştırmacıları ve akademisyenler içeren bir oluşumu hayata geçirecek. Partnership on AI adı verilen kar amacı gütmeyen grup, Microsoft Araştırma biriminin başkanı Eric Hovitz ve Google’ın sahip olduğu DeepMind ortak kurucusu Mustafa Süleyman tarafından idare edilecek.

Apple’ın yapay zeka oluşumuna katılmak için temaslarda bulunduğu ancak henüz bir karar verilmediği ifade edildi.

‘Daha şeffaf olacağız’

Partnership on AI, iki hedef güdüyor. Bunlardan ilki, kamuoyunu robotların günlük yaşamda elde edeceği roller hakkında olabildiğince bilgilendirmek. Bu kapsamda insanları işinden edeceği korkusu yapan sürücüsüz araçlar gibi teknolojileri hakkında eğitmek.

İkinci amaç ise sanayideki en büyük firmaların kamu uzmanlarının da desteğini alarak en iyi yapay zeka uygulamaları üzerinde işbirliği yapmasını sağlamak. Programda yer alacak uzmanlar, makinelerin ulaşımdan medikale kadar yer edinecekleri sektörlerdeki varlıklarını sorgulayacak.

Süleyman, ‘yapay zeka sayesinde dünyayı dönüşümden geçirebileceklerini’ belirterek, “Yapay zekanın olumlu etkisi sadece algoritmaların kalitesine değil, kamuda ne kadar tartışıldığına da bakıyor” ifadesini kullandı.

Horvitz ise ‘oluşumu kurmalarındaki amacın kamuda yankılanan gerginlik çemberini yıkmak olduğunu’ söyledi. Horvitz, “Sistemlerimizin şeffaflığı hakkında ve kendimizi ifade edebilme yeteneğimiz hakkında sorular soruluyor… İlerlemenin en iyi kapsamlı açık diyalog” dedi.

uber

Tartışmalar sekiz prensip altında yapılacak

Süleyman ve Horvitz, bahsettikleri açık diyaloğu inşa edebilmek için herhangi teknoloji firması, araştırma grubu veya kar amacı gütmeyen kuruluşu organizasyona katılmaya davet ediyor. Katılımcı firmaların yöneticileri, daha sonra Partnership on AI yönetiminde yer alacak.

Oluşum içine alınmak istenen organizasyonlar arasında Elon Musk’ın da temsil ettiği kar amacı gütmeyen örgüt OpenAI ve Advancement of AI da yer alıyor. Horvitz, ‘görüşmelerin yakın zamanda başlayacağını ve tüm detaylarının internet üzerinden kamuoyuyla paylaşılacağını’ belirtti.

Partnership on AI toplantıların temelini oluşturacak sekiz prensip belirlemiş. Bunlar arasında ‘kamuyounu eğitecek ve dinleyeceğiz’ ve ‘işbirliği, açıkık ve güven kültürü oluşturmaya çalışacağız’ maddeler yer alıyor. Bir diğeri, ‘yapay zekanın etik, sosyal, ekonomik ve yasal etkileri üzerinde açık araştırma ve diyaloğa bağlı kalacağız.’

Dünyanın en gelişmiş robotlarından biri kabul edilen Atlas.
Dünyanın en gelişmiş robotlarından biri kabul edilen Atlas.

Skynet önlenecek mi?

Partnership on AI maddelerinde kişisel haklar ve insan haklarına da değiniliyor. Maddelerde, insan haklarını ihlal edebilecek yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesine karşı gelineceği ifade ediliyor. İyi niyetli olsa da, savunma sanayi şirketleri ile nasıl uzlaşılacağı tamamem belirsiz.

Partnership on AI, küresel yapay zeka teknolojilerinin nasıl yönlendirileceği konusunda etkin bir oluşum tabii ki olmayacak. İyi niyetli bir PR projesi gibi beliren oluşum, temsil ettiği firmaların yüzde 100 dürüst olacağını da garanti etmiyor.

Facebook, 2014’te hayata geçirdiği derin öğrenme projesi kapsamında New York, California ve Londra’da üç laboratuvar açmıştı. Burada ne olup bittiğini Partnership on AI ile ne kadar öğrenebileceğiz, bilmek zor.

Google’ın sahip olduğu Boston Dynamics tarafından geliştirilen robotların da Skynet’in gelişmesine yardım etmeyeceğini kimse bilemez.

Süleyman, “Birbirimizle konuşarak geliştirilmesi gereken alanlarda bilgi edinecek, üzerinde çalıştığımız projeler hakkında bilgi sunacağız” dedi.

Bana kalırsa, kamuoyunu sakinleştirecek yaklaşımın arka planında firmaların fayda sağlayacağı bir yapı var. Ne tür teknoloji geliştirilecek olsa da, oluşumun şeffaflık sözünde durması çok önemli.