Geleceğin lazer silahı: ATHENA

0
5391
LM lazer
LM lazer

ABD’nin önde gelen savunma ve uzay-havacılık firması Lockheed Martin, kara araçlarını birkaç saniye içinde devre dışı bırakabilecek lazer silahı geliştirdi. ATHENA adı verilen teknoloji 1,5 km mesafeden hedefleri vurabiliyor.

Savaş alanlarında düşmanı çatışmaya girmeden etkisiz kılabilmek için yeni nesil silah projelerine odaklanan Lockheed Martin (LM), ATHENA (Advanced Test High Energy Asset) adını verdiği lazer silahıyla ilk denemesini gerçekleştirdi.

Yerden yüksek ayaklar üzerine yerleştirilen bir kamyonet, çalışır haldeyken ATHENA ile vuruldu. Kamyonetin motoruna isabet eden lazer, LM’in verdiği bilgiye göre birkaç saat içinde çalışmayı durdurdu.

30 kilowatt enerji barındıran lazer, lazer kalemlerinden 3 milyon kat daha güçlü. Silahın ağırlıklı olarak güvenlik kapıları, kuleleri ve askeri tesislere karşı kullanılabilen patlayıcı araçları durdurmak için kullanılması öngörülüyor. Bu aşamada, silahın çok iyi bir isabet oranına sahip olması gerektiği anlaşılıyor.

ABD Ordusu’nun hafif ve ‘öldürücü’ olmayan silahlara eğilmesinin temel sebebi ise daha ucuz olmaları. Bunun en iyi örneği, geçtiğimiz yıl tanıtılan ve ABD Donanması için hazırlanan LaWS lazer silahı.

https://www.youtube.com/watch?v=D0DbgNju2wE

Lazer sistemlerinde yeni dönem

Karadan havaya ateşlenen lazer, aynı görevi gören füzelere kıyasla fazlasıyla ucuz. Karadan havaya ateşlenen her füze ABD Donanması’na ortalama 400 bin dolara mal olurken, LaWS’ı bir kez ateşlemenin bedeli 59 sent.

LM’in verdiği bilgiye göre, ATHENA yine kendileri tarafından geliştirilen ADAM (Area Defense Anti-Munitions) lazer silah sistemini temel alıyor. Kara ve yerdeki küçük hedefleri vurmak için kullanılan ADAM, 30 kilowatt’lık ALADIN fiber lazerini kullanıyor. Hedefini 5 kilometreden takip edebilen sistemin menzili 2 kilometre.

ABD’nin fütürist silahlarını barındıran cephaneliği bir hayli geniş. Aktif Reddetme Sistemi (ADS) gibi Afganistan’da denendikten sonra geri çekilen silahların daha uzun yıllar test edilmesi, dünyanın iyiliği için oldukça kritik.