Geminid Meteor Yağmuru’nun şiddeti her geçen yıl azalıyor

0
3646
geminid ŞEKİL 1
geminid ŞEKİL 1

Geçtiğimiz günlerde gökyüzünde yılın son ve en büyük görsel şöleni olarak nitelendirilen Geminid (İkizler) göktaşı yağmuru, Ege Üniversitesi Gözlemevi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal yapmış olduğu açıklamaya göre; 13 Aralık’ı 14 Aralık’a bağlayan gece gerçekleşti.

Geminid Meteor Yağmuru Nedir ?

Dünya’nın Güneş yörüngesi etrafındaki dönüşü sırasında çeşitli büyüklükteki göktaşlarının atmosfere girmesiyle Geminid Meteor Yağmuru oluşur. İsminin Geminid olmasının sebebi ise göktaşı yağmurunun Geminid takımyıldızının etrafında gerçekleşmesindendir.

Geminid Meteor Yağmuru Nasıl Oluşur ?

“Meteor yağmurlarının kralı” olarak bilinen Geminid, 3200 Phaethon adlı sönük bir kuyrukluyıldızın, Güneş etrafındaki yörüngesinde dönerken arkasında bıraktığı kaya parçaları sonucunda oluşur.

Yaklaşık 5 kilometre genişliğinde olan ve yörünge süresi 1,4 yıl olan bu kuyrukluyıldız, Mars ile Jüpiter arasında bulunan Asteroid Kuşağı’ndan gelmektedir. Kuyruklu yıldızın parçalarından oluşan meteorlar, atmosfere saatte 130 bin kilometre hızla girmektedir ki; bu diğer meteor yağmurlarına oranla düşük bir hızdır.

Nasıl Gözlemlendi ?

13 Aralık akşamı en yüksek seviyesine ulaşan Geminid, dolunaya yaklaşmamız dolasıyla parlak bir gökyüzünde gözlemlendi.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Araştırmacısı ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astromoni ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Esenoğlu; Halk arasında “yıldız kayması” olarak da bilinen meteor yağmurunun geçen yıllara göre bu yıl daha az görüldüğünü söyledi.

Perseid göktaşının ilk kez 1862 yılında keşfedildiğini aktaran Esenoğlu, 1990’lı yıllardan itibaren dünyada tekrar görülmeye başlandığını belirterek, “13 Aralık gecesi saatte 90 gök taşı görmeyi bekliyordum ancak beklenen gerçekleşmedi. Kuyruklu yıldızdan ayrılan parça yıllar içinde azaldı, azalmaya da devam ediyor. 13 Aralık gecesi ise saatte 15 ila 20 arasında gök taşı görebildik. 1990’lı yıllarda saatte 100’ün üzerinde gök taşı görülebiliyordu” bilgisini verdi.