Google’ın Gmail savunması milyarlarca kullanıcı için endişe verici

0
3730
Google Gmail gizlilik email
Google Gmail gizlilik email

Google’ın sunduğu hizmetler arasında 1,4 milyar kullanıcıyla en çok tercih edilen uygulamalardan biri olan Gmail e-posta servisi de dahil olmak üzere Google uygulamalarını kullanmayı tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor. Peki ama neden?

2 Temmuz 2018 günü The Wall Street Journal yayınladığı özel haberde, 3. tarafların Gmail postalarına nasıl erişim sağlayarak posta içeriğini inceleyebildiğini, gizlilikle çelişkili bu tutumun kullanıcı rızası şeklinde nasıl gündemden taşınmak istendiğini hep beraber gözlemledik.

ABD Senatosu‘nun “3. tarafların e-posta tarama kurallarının ihlali” üzerine Google’dan talep ettiği açıklamaya gelen cevap şaşkınlıkları daha da arttırdı. 20 Eylül 2018 günü senatörlere yapılan yazılı açıklamada, 3. taraf uygulamaların Gmail sistemine girmesiyle birlikte Google güvenlik araştırmacılarının otomatik olarak inceleme başlatıp ve rapor oluşturduğu sınırlı bilgisi paylaşıldı. Ama bu yetersiz ve havada kalan açıklama, yasa yapıcı pozisyonundaki Senato’nun asıl talebi olan “kimlerin şirket politikasını ihlal ettiği” sorusunu cevaplamaktan epey uzak kaldı.

Google’ın en başta takındığı “olayı kapatma” tavrı ve “gündemden taşıma” hareketinin devamı şeklinde değerlendirilen bu cevaba Reuteurs teknoloji biriminden şu açıklama yapıldı:

Google ne kadar ihlalin yapıldığını açıklamak, hangi 3. taraf uygulamaların ihlallere karıştığını bildirmek ve en önemlisi kullanıcıları bu konuda bilgilendirip gerekli kontrolleri sağlamaları üzere yönlendirmek yerine suskunluğunu koruyor. Google’ın incelemesinden çıkan tek sonuç ne kadar istenmeyen görüntüleme yapıldığının bilinmeyecek olması.

Gizliliğinizi ihlal eden uygulamaları kullanmayın!

Bu suskunluğun asıl gerekçesi, suçlular arasında Google’ın da yer alması olabilir. İhlali gerçekleştiren sorunlu 3. parti uygulamalar arasında bizzat Google kaynaklı olanların yer alması sürpriz yaratmaz. Google Maps’in siz istemeseniz de sizi takip ettiğinin ortaya çıkmasıyla her adımınızın zaman ve yer damgalı şekilde büyük verinin bir parçası haline geldiği Google Dünyası’nda karanlık çok nokta var.

Özellikle mobil uygulamalarıyla her adımınızın takibe alındığı ispatlanmış Chrome, Maps ve Gmail gibi uygulamaları kullanmayı bırakabilir, alternatifleri deneyebilirsiniz. Google’ın bunca yaşanan fiyaskoya rağmen göstermelik de olsa kullanıcılarını korumaya yönelik hiçbir adım atmaması, ihlal edilen kendi kurallarını görmezden gelmesi karşısında kullanıcıların verebileceği tek tepki bu: Verilerinizi izinsiz şekilde toplayarak kullanan Google ürünlerini kullanmayın!