Google’ın derin dondurucuya attığı 4 fütürist proje

0
3928
main
main

Google’ın fütürist projelerine göz geçirmek, teknoloji devinin sınır tanımayan vizyonunu sergiliyor. Bilim kurgudan ilham alan ve hayal gücüyle pekişen araştırmalar her ne kadar yavaş ilerlese de, 2050’de dünyayı bambaşka bir yer haline getirebilir.

Google’ın fütürist teknolojiler listesindeki projelerden hangisinin seçileceği, Google X (Rapid Evolution) Hızlı Değerlendirme ekibinin vereceği karara bağlı. Google’ın gizli projelerinden de sorumlu olan Ar-Ge laboratuvarındaki ekip, masaya yatırılan projenin hayatımızda edineceği yeri, teknolojik olarak mümkün olup olmadığını ve muhtemel risklerini değerlendiriyor.

Google Glass için defalarca tekrarlanan süreçte sorulan sorular genelde şunlar: “Gerçekten bir sorunu çözümleyecek mi? Gerçekten fiziksel olarak ortaya çıkarılabilir mi? Eğer yapılırsa amaçlandığı şekilde kullanılabilir mi?

Sürücüsüz araba ve 3D tablet ile akıllı telefonların ardından, Google X ekip lideri Rich DeVaul, Mart ayında ‘uzay asansörü fikrini değerlendirdiklerini’ açıkladı. Bu açıklamanın ardından Google’ın karanlıkta kalan araştırmaları da belirmeye başladı. Uçuk kaçık projeler yakın gelecek için oldukça uzak birer ihtimal olarak beliriyor ancak, şu an Google araştırmalarında itici güç görevi görüyorlar.

DeVaul ile tüm projeleri değerlendiren iki önemli isim, Google X’in matematik ve fizik dehalarından Dan Piponi ve genç tasarımcı Mitch Heinrich. Üçlü, haftada bir gün bir araya gelerek yeni projeler üzerinde kafa patlatıyor. Google’ın ‘çılgın projelerinin’ neden gerçekleşemeyeceğini de, onlar açıklıyor:

1Yörüngeye çıkan asansör

elevator 01

Gelecekte bir gün Felix Baumgartner gibi maceracılar atmosferin üst katmanlarından Dünya’ya atlamak için balon yerine asansör kullanabilir. Çünkü yörüngeye çıkacak onlarca kilometre uzunluğunda bir asansör, sadece Google’ın projesi değil.

İlk olarak gökbilimciler, Arthur C. Clarke’ın ‘The Fountains of Paradise’ adlı kitabından ilham alarak gökyüzüne uzanan bir asansör projesi öne sürdüler. Uydu taşımacılığı için kullanılması planlanan asansörün, yerden 42 kilometre yükselmesi düşünülüyor. Asansörün temeli ise yerden en az 150 km yükseklikte inşa edilecek. Japon bir firma ise 2050 yılında yerden 36 bin kilometre yüksekliğe insan taşıyacak bir asansör yapmayı planlıyor. Planlara göre, dengede kalması için toplam uzunluğu 96 bin km olacak asansör, saatte 200 km hızla yolcu taşıyabilecek.

DeVaul, Fast Company sitesine yaptığı açıklamada, çılgın projelerden asla uzak kalmadıklarını belirtse de, uzay asansörünün derin dondurucuya atıldığını söyledi. Çünkü Piponi’nin hesaplamalarına göre uzay asansörünün inşa edilebilmesi için çeliğin en az 100 katı sert bir materyal lazım

Asansöre enerji sağlaması için yörüngede inşa edilmesi gereken dev bir güneş santrali, projenin maliyetini atmosferin dışına taşıyan girdilerden sadece bir tanesi. Google X’e göre, yaklaşık 40 km uzunluğundaki bir asansörün gerçeğe dönüşmesini sağlayacak tek materyal karbon nanotüpler. Ancak bugüne kadar ancak bir metre uzunluğunda bir direk oluşturabilecek kadar işlenebildiler. Google X, bu noktadan sonra karbon nanotüp alanında yeni gelişmeler yaşanmasını bekliyor.