Pazar, Aralık 8, 2024
More

    Gözüne yumruk yiyen adam sahiden ‘yıldızları görmeye’ başladı

    Hindistan’ın Punjab kentinde yaşanan bir olay, çok bilmediğimiz göz hasarlarına dikkat çeken nadir bir örnek. BMJ Case Reports dergisinde yayımlanan makaleye göre, adı açıklanmayan bir hasta yediği yumruğun ardından oldukça ‘neşeli’ bir göze sahip oldu.

    Yumruğun etkisiyle hastanın sol gözündeki lens kapsülü (göz bebeğinin hemen arkasında yer alan ve ışığı göze girdikten sonra odaklayan sıvı dolu bölüm) hasar gördü. Lens kapsülünün zarar görmesiyle ortaya çıkan katarakt, hastanın görüşünde bulanıklık ve bozulmaya neden oldu.

    Araştırma makalesinde yapılan açıklamaya göre, travmatik katarakt gözün iç lensinde oluşan bulanıklık ile tanımlanıyor. IFLS sayfasına açıklama yapan Amerikan Oftalmoloji Akademisi’nden Dr. John Hovanesian, “aspirin büyüklüğündeki lensin her zaman tamamen bulanık hale gelmeyebileceğini, alınan hasara göre belli bölgelerinin beyazlayabildiğini hatta çeşitli şekiller alabildiğini” söyledi.

    Yaşlanma ile bağlantılı katarakt görme bozukluğu ile kendini gösterirken, travma sonucu oluşan kataraktlar oldukça ilginç şekiller alabiliyor. Hintli hastanın durumu ise “stellate” (yıldız biçimli) veya “rosette” (çiceğe benzeyen) olarak tanımlanıyor. Dahası, “yılbaşı ağacı” gibi beliren kataraktlar bile mevcut.

    Ameliyatın ardından sağlığına kavuştu

    Makaleye göre hasta yediği yumruğun 6-7 saat sonrasın görme bozukluğu yaşamaya başladı ve iki gün sonrasında görüşü düzelmeyince doktora gitti. Muayenede, gözünde beş köşeli yıldız benzeri şekil oluştuğu görüldü. Tıp kayıtlarına göre, bugüne dek 10 köşeli şekiller içeren kataraktlar bile görülmüş.

    Ameliyata alınan hastanın gözündeki hasarlı doku ve fazla sıvı alındı ve yapay bir lens nakledildi. Hastanın iki hafta sonra göz muayenesinden 20/20 aldığı belirtildi.

    Dr. Hovanesian, lens kapsülündeki hasarın katarakt ameliyatı ile düzeltilebildiğini ve yapay lens ile ömür boyu mükemmel görüş elde edileceğini not düştü.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler