HUAWEI Geriliminin “Gerçekleri” Ve Perde Arkası

0
5628
Ek Açıklama 2019 05 20 144021
Ek Açıklama 2019 05 20 144021

19.05.2019 tarihinde Reuters haber ajansının haberi ile başlayan gerilim Twitter botları ve spekülasyonu seven bir çok insan tarafından kaos ortamına dönüştürüldü. Bir çok haber başlığı atıldı.  “Google ve Android Huawei ile olan ilişkilerini askıya aldı!”, “Huawei’ye bir darbe’de intelden” gibi çeşitli başlıklar. Teknoloji siteleri de boş durmayarak bir çok asılsız iddayı gündeme taşıdı.

Huawei kullanıcılarının telefon ve tablet cihazlarında Google Chrome, Youtube, Gmail gibi hizmetler kullanılamayacak, hatta daha ileriye gidip Google play ve Google play protect (koruma) gibi işlemlerinde asla Huawei cihazlarda çalışmayacağı söylendi. Hepsi asılsız haberlerdi. Yetkili kurumlardan hiçbir açıklama gelmeden bir çok insan zaten galeyana gelmiş, bir çok Huawei kullanıcısı telefonlarını ve diğer aygıtlarını satışa çıkarmıştı.

Sabah saatlerinde ise ard arda hem Google, Adroid ve Huaweiden çeşitli açıklamalar geldi.

Google:

“Kanuna uyuyor ve sonuçları gözden geçiriyoruz. Hizmetlerimizin kullanıcıları için Google Play ve Google Play Protect’teki güvenlik korumaları mevcut HUAWEI cihazlarında çalışmaya devam edecek.”

Android:

“ABD hükümetinin son eylemlerine uymak üzere attığımız adımlarla ilgili olarak HUAWEI kullanıcılarından gelen sorulara istinaden, ABD hükümetinin tüm gereksinimlerine uymakla birlikte, tüketicilerin halihazırda kullanmakta olduğu mevcut cihazlarda Google Play ve Google Play Protect’in güvenliği gibi hizmetlerin çalışmaya devam edeceğini garanti ederiz.”

Huawei:

“Android’in dünyadaki gelişimine ve büyümesine önemli katkılarda bulunmuştur. Android’in en önemli küresel iş ortaklarından biri olarak hem kullanıcılara hem de sektöre fayda sağlayan bir ekosistem geliştirmek için açık kaynaklı platformlarıyla yakın bir şekilde çalışmaktadır.

HUAWEI,Tüm dünyada bugüne kadar satılan ve halihazırda stokta bulunan tüm HUAWEI ve Honor akıllı telefon ve tablet ürünleri için kullanıcılarına güvenlik güncellemeleri ve satış sonrası hizmetler sunmaya devam edecektir.

Dünya çapında tüm kullanıcılara en iyi deneyimi sunmak amacıyla güvenli ve sürdürülebilir bir ekosistem kurmaya devam edeceğiz.”

Bu açıklamalar Huawei kullanıcılarının yüreğine su serpmiş olsa da, gergin bekleyiş sürüyor. Halihazırda Huawei’li yetkililer ileri görüşlülüklerini kullanarak zaten mart ayında herhangi bir ambargoya karşı tedbir amaçlı yeni bir işletim sistemi üzerinde çalıştıklarını doğrulamışlardı. Bunun yanında özel bir Huawei Uygulama marketi zaten mevcut ancak belli başlı ülkelerde kullanıma açık durumda (Türkiye dahil değil).

Peki bu gerilimin perde arkasında ne var ?

ABD-Çin Savaşı Kızışıyor

Çinin son 20 yılda ki dev atakları ve her sektörü ele geçirerek tırmanışına hızla devam etmesi. Dünya lideri (sözde) ABD’nin oldukça canını sıkmaya başlamıştı. Bu durumları bir krize çevirmeden fırsata çevirme taraftarı olan Çin ise ABD’li şirketlerin hem ucuz işçilik hem de vergi muafiyetleri sayesinde uğrak yeri olmuştu. Trump yönetimine kadar ufak tefek sorunlar dışında gözle görülür bir çatışma olmadı.

Trump yönetimi başa geldiğinde kendi politikalarını şekillendirmeye başladılar. Ticaret algısıyla koskoca bir ülkeyi ve diplomasileri kontrol etme planları vardı Trump’ın. Kısmen uygulamış durumda diyebiliriz. En yıkıcı güç olarak ekonomiyi hedef gösteren Trump bunu uygulamakta çekinmiyor. Halihazırda Venezuela ve Türkiye’ye oldukça zor zamanlar yaşatıyor. Tabi bu zengin, egoist, narsist, başkanın en büyük hedefi ise gelecekte çok büyük ihtimalle ABD’nin her alanda ki liderliğine son verebilecek olan Çin’di. Çin ile ikili ilişkiler hep çalkantılı olmuştur ancak. 2018 Baharı iltibari ile giderek kriz havası oluşturulmaya çalışımıştır.

BBC’nin son analiz haberine göre çeşitli demeçleri aşağıda bulabilirsiniz;

  • ABD Başkanı Donald Trump, 200 milyar dolar değerdindeki Çin ürünlerine uygulanan gümrük vegilerinin ikiye katlanacağını, kısa bir süre içinde de yeni vergi konacağını duyurdu.        
  • Çin ise ABD’den ithal edilen 60 milyar dolar değerindeki ürünlere uygulanan gümrük vergilerini yükselterek misilleme yaptı. Çin’in yeni gümrük vergisi uygulamaları 1 Haziran’dan itibaren devreye girecek
  • Dünyanın en büyük iki ekonomisi birbirlerinin ürünlerine milyarlarca dolarlık gümrük vergisi getirmiş durumda.Ticari anlaşmazlıkların daha da tırmanması şirketler (Huawei şimdilik) ve tüketiciler açısından yeni belirsizlikler doğurarak dünya ekonomisine zarar verecektir.

Gerilimlerin Temel sebebi ise işte bu grafik…

ABD Huawei gerilimi ise geçtiğimiz aylarda Huawei Ceo’nun tutuklanma emri ve yaklaşık 2 hafta önce Kanada’dan ABD’ye geri verilmesi olmuştu.

ABD hükümeti Çin’le bu açığı kapatmak isterken, Çinliler kendileri için makul olmayan (doğal olarak) teklifleri reddettiler.

İşte bu iki hükümetin geldiği son noktada ABD hükümeti teknoloji şirketlerine baskısını arttırmış durumda, dolayısıyla dün ve bugün gerçekleşen olaylar silsilesinin temel sorumlusu aç gözlü ABD politikaları.

Son olarak şunu söylemek gerekiyor. Nasıl ki internet, savaş gibi dünyanın en zorlu koşullarından birinden türedi. Nasıl ki büyük icatlar ve yeniliklerin temeli böyle zor günlerde atıldı. İşte aynısını tüm dünya’dan çeşitli yıpratıcı açıklamalara, iş teklifleri reddedilen Huawei maruz kalıyor. Bu zor durumdan çıkmayı er ya da geç başarırsa 2030 yılında dünyanın en çok kazanan, en çok ürün satan lider markası konumunda görmek hiç de şaşırtıcı olmayacak.