Çarşamba, Ekim 9, 2024
More

    İlk dış uydu 4,000 ışık yılı ötede tespit edilmiş olabilir

    Kepler Uzay Teleskobu, 2009’dan bu yana binlerce dış gezegen keşfetmesinin ardından ilk kez bir dış uyduya ait sinyal yakalamış olabilir. Kepler, dış uyduları da aynı gezegenleri araştırdığı gibi keşfetmeye çalışıyor. ‘Geçiş yöntemi’ kapsamında, gezegenlerin yörüngesinde yer aldıkları yıldızların önünden geçerken bıraktıkları iz görülüyor. Aynı şekilde, uyduların da gezegenleri önünden geçerken oluşturduğu karaltı seçilebiliyor.

    Columbia Üniversitesi’nden David Kipping ve meslektaşları, Kepler-1625 yıldızının yörüngesindeki bir gezegenin etrafında üç kez ışık azalması tespit etti. Üç yörünge hareketine işaret eden bu gözlemlerin bir uyduya işaret etme olasılığı yüksek. Kipping, alınan sinyallerin bir uydu ile uyumlu olduğunu ancak başka bir kaynaktan da geliyor olabileceğini belirtti. Potansiyel dış uydu Dünya’dan 4,000 ışık yılı mesafede kaldığı için net görülemiyor. Bu aşamada, gökbilimciler Hubble’ı kullanarak bir sonuca ulaşmak istiyor.

    Ay görse kıskanır mıydı?

    Gökbilimcilere göre potansiyel uydunun büyüklüğü Neptün’e yakın. Yörüngesindeki gezegen ise Jüpiter boyutlarında olabilir. Bugüne kadar Güneş Sistemi’nden öğrendiklerimiz bu tür bir gezegen-uydu eşleşmesini çok düşük bir ihtimal olarak gösterse de, bu birliktelik çekim gücü etkisiyle zamanla oluşmuş olabilir.

    Londra Üniversitesi’nden David Waltham, Kepler-1625’in çok karanlık bir noktada kaldığını ve söz konusu uyduyu eğer gezegen büyüklüğünde ise görebileceklerini ifade etti. Güneş Sistemi’ndeki uyduların birbirlerinden çok farklı yapıları, gökbilimcileri beklenenden büyük bir uydu ile karşılaşabilecekleri konusunda ikna ediyor. Waltham, çok uzaklardaki gezegenlerin yörüngelerinde akıllarını başlarından alacak manzaralar olabileceğini düşünüyor.

    Eğer Kipping ve ekibi alınan sinyalleri Hubble gözlemleri ile doğrulayabilirse, sadece ilk dış uyduyu değil aynı zamanda bilinen en büyük uyduyu keşfetmiş olacağız. Güneş Sistemi’nin en büyük uydusu Ganymede’in çapı 2,631 km. Neptün’ün çapı ise 49,244 km.

    Gökbilimciler için potansiyel dev uydunun varlığını ortaya çıkarmak birkaç ay daha alabilir. Eğer varlığı doğrulanırsa, Güneş Sistemi’nin dışında bizleri ne gibi manzaraların beklediğine dair heyecan verici yeni bir keşif yapılmış olacak.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler