Pazartesi, Nisan 8, 2024
More

    Io’nun volkanları hiç görülmediği kadar yakından fotoğraflandı

    Beş yıl süren bir yolculuğun ardından 2016 yazında Jüpiter yörüngesine ulaşan Juno uzay aracı, Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeninin yörüngesinde gerçekleştirdiği 58’inci yakın geçişte ‘volkanik cennet’ Io’nun bugüne dek en yakın mesafeden çekilen görüntülerini Dünya’ya iletti.

    Juno’nun Io’ya olan ilgisi geçtiğimiz yıl içinde artmaya başladı. Juno, Güneş Sistemi’nde volkanik faaliyetlerin en fazla olduğu gök cismini temsil eden Io’ya geçtiğimiz yıl en son 30 Aralık’ta yaklaşmıştı. Dünya’ya iletilen en son karelerin bazıları ise 3 Şubat’ta gerçekleşen ve Juno’nun volkanik uyduya 1,500 kilometre sokulduğu yakın geçişe ait.

    NASA, en son iki yakın geçişin Io’nun jeolojik faaliyetlerini daha iyi anlamayı amaçladığını belirtti: “Io’nun volkanik motorunun nasıl çalıştığını, uygunun kayalık ve dağlık yüzeyinin altında bir küresel lav okyanusu bulunup bulunmadığını anlamayı amaçlıyoruz.”

    Juno bugüne kadar tespit edilen ve birçoğu halen aktif olan yüzlerce yanardağına sahip. Juno tarafından elde edilen ve NASA ile bağımsız gökbilimciler tarafından işlenen fotoğraflarda beliren dağ benzeri yapıların neredeyse her biri ara ara lav püskürüyor. Fotoğraflardaki karanlık beliren alanlar ise ağırlıklı olarak lavların kapladığı bölgeler.

    Fotoğrafların keyfini çıkarırken bu görselleri işlemek konusunda NASA ve diğer uzay ajanslarına yardım eden bağımsız gökbilimcilere de teşekkür borçluyuz.

    Yanardağlardan yükselen dumana ait yakın çekim. NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/AndreaLuck CC by 2.0

    Kaynak: NASA

    Kaynak: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSSKaynak: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

    Kaynak: NASA

    Ana görsel: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/AndreaLuck CC BY 2.0

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler