Japonya ‘ölüm lazeri’ ateşledi

0
4479
deathStar
deathStar

Japon bilim insanları en güçlü lazeri geliştirmeyi başardı. İlk deneyde yapılan 2 petawatt’lık atış, 2 katrilyon watt’a eşit enerji saçtı.

Osaka Üniversitesi araştırmacılar, Ölüm Yıldızı’nın ana silahı için ilk adımı atmış olabilir. Son bir yıl içinde güçlendirilen 100 metre uzunluğunda Hızlı Ateşleme Deneyleri Lazeri (LFEX) adı verilen cihazı ateşleyen araştırmacılar, 1 piko saniye içinde (saniyenin trilyonda biri) 2 petawatt’lık lazer ateşledi. Lazerin gücünü rakamsal değeri, 2,000,000,000,000,000 watt’a eşit.

Engadget’ta yer alan bilgiye göre, dört amplifikatör ile güçlendirilen cihaz tarihi ateşleme için sadece birkaç yüz Jul enerji kullandı. Lazerin düşük enerjiyle anormal bir güce ulaşmasını sağlayan ise ateşleme zamanının sadece bir piko saniye olması. Japon araştırmacılar, yapılan deneyin ardından daha güçlü bir sonuç elde etmek için deneylere devam edeceklerini belirtti.

Elektrik Mühendisliği bölümünden Profesör Junji Kawanaka, ‘küresel alanda artan lazer rekabetinde öne geçmek istediklerini ve lazer gücünü 10 petawatt’a yükseltmek istediklerini’ belirtti.

FLEX. [Osaka Üniversitesi]
FLEX. [Osaka Üniversitesi]

Lazer rekabeti güçleniyor

Petawatt menzilli LFEX cihazı, yıldızların çekirdeklerinde yaşanan nükleer füzyon benzeri bir mekanizmaya dayanıyor. Çok güçlü bir lazer ışınıyla döteryum gibi füzyon yakıtını temsil eden yakıt hücresi vuruluyor ve tepkime başlatılıyor. Amaç, lazer teknolojisini geliştirerek nükleer reaktörlerden elde edilen enerjinin daha fazlasını elde edebilmek.

Hızlı ateşleme, manyetik hapsetmede bir hedefi her yönden gelen lazer ışınlarıyla sıkıştırarak ısıtmak yerine, tek ve çok güçlü bir lazer atışıyla vurmaya dayanıyor.

Silah olarak da geliştiriliyor

‘Petawatt lazerleri’ aslına bakılırsa yıllardır geliştirme aşamasında olan bir teknoloji. ABD’de yürütülen çalışmaların başını Texas Üniversitesi çekiyor. Texas Petawatt direktörü Michael Donavan, kullandıkları enerjinin sadece 150-200 Jul olduğunu belirtiyor. Donavan, söz konusu enerjinin 100 watt’lık bir ampulü iki saniye aydınlatabildiğini belirtti.

Texas Petawatt lazeri. [Texas Üniversitesi]
Texas Petawatt lazeri. [Texas Üniversitesi]
Osaka Üniversitesi’nde yapılan deneyde ortaya çıkan güç, Texas Petawatt’ın 100 katı. Illinois Üniversitesi’nden Julio Soares’e göre ‘fazlasıyla yüksek olan bu enerjinin en iyi kullanımı bir şeyleri havaya uçurmak’ olabilir. Petawatt lazerlerin silah olarak kullanılması da kaçınılmaz.

Alman Ordusu 2013 yılında yapılan testte 50,000 watt’lık lazerle 2 kilometre mesafedeki drone’u vururken, ABD’nin savaş uçaklarına lazer silahı yerleştirme projesi devam ediyor.