Kafa sallamak beyin hasarına neden olabilir

0
11206
motorhead main 001
motorhead main 001

Alman doktorlar, rock konserlerinde şiddetle kafa sallamanın beyin hasarına yol açabileceği düşüncesini doğruladı. Almanya’da şiddetli baş ağrısıyla hastaneye başvuran bir kişinin, Motörhead konserinde rahatsızlandığı anlaşıldı.

Nörologlar, konserlerde şiddetli bir şekilde öne-arkaya sallamanın beyin rahatsızlığına neden olduğunu kesinleştirdi. Almanya’nın Hannover Tıp Okulu’ndan nörolog Dr. Ariyan Pirayesh, Ocak 2013’te kendisine başvuran bir hastada kafa sallamaktan dolayı oluşan subdural hematom tespit etti.

Adı açıklanmayan 50 yaşındaki hastanın, iki hafta önce oğluyla İngiliz heavy metal grubu Motörhead’in konserine gittiği ve konser boyunca kafasını salladığı, baş ağrılarının da konserden sonra başladığı anlaşıldı. Bilgisayarlı tomografi (CT) taraması sonucunda, hastanın beyin yüzeyinde kan biriktiği görüldü.

Dr. Pirayesh ve ekibi, altı gün süren tedavide, hastanın kafatasında bir delik açarak ilk önce oluşan pıhtıyı aldı, ardında da biriken kanı boşalttı. Tedavinini ardından sağlığına kavuşan hastanın kontrol amaçlı taramalarında, iyi huylu bir kist tespit edildi. Dr. Pirayesh, kistin subdural hematom rahatsızlığını kolaylaştırmış olabileceğini ancak benzer rahatsızlıkların kafa sallayan herkes için geçerli olduğunu belirtti.

‘KONSERLERDE KAFA SALLAMAK RİSKLİ OLABİLİR’

“Spesifik bir risk”

İngiltere merkezli beyin rahatsızlıkları danışmanlık grubu Headway’den Dr. Colin Shieff ise kafa sallamanın ciddi bir tehdit olmadığını öne sürdü. AP haber ajansına konuşan Shieff, ‘Muhtemelen konserlerde kafa sallamak ve zıplamaktan daha riskli durumlar vardır’ ifadesini kullandı.

Shieff’in açıklamarına CBC’ye konuşarak yanıt veren Dr. Pirayesh, “İnsanlara kafa sallamamaları gerektiği konusunda ukalalık yapmıyoruz. Araştırmamız, Motörhead’in dünyanın en iyi rock gruplarından biri olduğunu kanıtladığı gibi, bazı müzikseverlerin spesifik bir risk altında olabileceğini gösteriyor” dedi.

Dr. Pirayesh, bugüne kadar kafa sallama kaynaklı subdural hematoma üç kez rastlandığını, hastalık nadir görülse de kayıt altına alınmamış başka vakalar olabileceğini söyledi.