Kulak temizleme çubuğu az daha ölüm getiriyordu

0
5550
beyin kulak dijitalx 002
beyin kulak dijitalx 002

Geçmeyen baş ağrıları nedeniyle bayıldıktan sonra hastaneye kaldırılan 31 yaşındaki adamın beyin röntgeni, kulak temizleme çubuğunun ne kadar riskli olabileceğini gösterdi.

Kafasındaki ağrılar nedeniyle acil servise kaldırılan hastanın nöbet geçirdiği, dikkat dağınıklığı yaşadığı, bilincinin tam açık olmadığı ve uykulu bir hal sergilediği görüldü. Biraz kendine geldikten sonra günlerce baş ağrısı ve mide bulantısı çektiğini, isimleri hatırlamakta zorlandığını söyledi. Doktorların ne olup bittiğini anlaması ise “sol kulağında acı hissi ve duyma sorunu yaşadığını” söylemesi oldu. En son rahatsızlık, tam beş senedir sürüyordu.

CT taraması yapıldıktan sonra hastanın beynini saran dokuda iltihap içeren apseler olduğu tespit edildi. Kulağından çıkan sızıntının ardından sorumlunun kim olduğu ortaya çıktı: Pseudomonas aeruginosa adlı patojen. Patojen sebebiyle ortaya çıkan Necrotising otitis externa (NOE) hastalığının dış duyma kanalını enfekte ettiği anlaşıldı.

Peki zararlı bir bakteri nasıl oldu da hastanın kafatasına yerleşebildi?

Kulak temizleme çubuğu kullanırken dikkatli olun

Yapılan muayenenin ardından hastanın kulağında kulak temizleme çubuğundan kalan bir pamuk parçası olduğu tespit edildi. Yılladır kulak içinde kalan parçanın acı hissi ve duyma zorluğuna neden olduğu anlaşıldı.

Hasta, dış kulak iltihabanın (Notitis externa) ilk kez NEO ile sonuçlandığı vaka olarak belirdi. Son derece talihli olan hasta, enfeksiyona neden olan parçanın çıkarılması ve 8 hafta süren antibiyotik tedavisinin ardından sağlığına kavuştu.

Tedavi sonucunda tüm nörolojik rahatsızlıklar ortadan kalktığı gibi duyma sorunu da giderildi. Araştırmacılar, hastanın yaşadığı nadir durumun kulak temizleme çubukları konusunda bir uyarı olduğunu belirtirken, aslında kulak sağlığı için son derece yararlı iç sıvıların farklı şekillerde temizlenmesi gerektiğini ifade etti.

Kulak içi dokusunun zarar görmesinin yanı sıra enfeksiyona kadar birçok rahatsızlığa neden olabilecek temizleme çubuklarının pamuk artığı nedeniyle neden olduğu rahatsızlıklar bilinen bir durum.

Amerikan Kulak-Burun-Boğaz Akademisi tarafından 2017’de yapılan araştırmada, kulak kirinin temizlenmemesi önerilmişti.

Araştırmanın detayları BMJ Case Reports dergisinde yayımlandı.