Magic Leap arttırılmış gerçekliği bir üst boyuta taşıyor

0
4051
magicleapfotoğraf
magicleapfotoğraf

Amerikalı girişim Magic Leap, gerçek yaşam ortamında birden fazla artırılmış gerçeklik ekranı gösteren etkileyici bir video yayımladı. Artırılmış gerçeklik hayatımıza girmeye başladığında bir gününüzün nasıl geçireceğimiz bu videoda anlatılıyor.

Bu ortamdaki gerçekliklerin, kullanıcı kendi evinde veya ofisinde hareket ederken iş, eğlence ve online alışveriş için kullanıldığı görülüyor. Google, Alibaba ve Qualcomm gibi büyük şirketlerin bu projeye yatırım yaptığı da biliniyor. Bu yatırım desteklerinden sonra şirketin değerinin 3.7 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Şirketin bu kadar yatırım almasına rağmen henüz resmi olarak herhangi bir ürünü bulunmuyor.

4747547567457 Oldukça gizemli bir teknolojisi firması olan Magic Leap kendi teknolojileri hakkında henüz başka bir bilgi yayınlamış değil. Ayrıca, projenin bittiğinde nasıl bir şekil alacağına dair henüz bir bilgi yok.

Bir diğer gerçek ise bu sanal gerçeklik deneyimini bir kulaklık, gözlük ya da dahası kontakt lens ile yaşayabilme ihtimali söz konusu. Şirketin önceki videolarında, ofis içerisindeki lazerli savaşlar ve güneş sistemi gibi ilginç, etkileyici örnekler sunmuştu. Videonun altında ise şirket herhangi bir şekilde görsel efekt kullanmadığını veya video üzerine oynanmadığını belirtiyor.

Bu deneyim Magic Leap ekibinin sanal gerçeklikten ziyade artırılmış gerçeklik alanındaki ilk şirket olduğunu göstermiyor. Örneğin, Microsoft’un Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilmek üzere NASA ile ortaklık kurduğu HoloLens cihazının holografik kitini geliştiriciler için duyurmuştu. Magic Leap ekibinin gerçek yaşam ortamına holografik sanal gerçeklik unsurları getirmesi biraz Microsoft’un HoloLens ismini verdiği projeye benzediğini gösteriyor. HoloLens’in demo versiyonu ise kullanıcıların tüm hologram dünyasını keşfetmesi ve etkileşim halinde olabilmesi için 2015’in sonbahar döneminde görücüye çıkmıştı.

Google’ın bu alandaki adımı

Bu durum Google’ın kendi sanal gerçeklik teknolojisi üzerinde çalıştığınında açık bir göstergesi. Burada bahsedilen, Google’ın bu girişime finansal açıdan destek vermesiyle, gelişmiş hologram-tabanlı teknolojiyi kullanmak üzere Magic Leap bünyesinde bu teknolojiyi geliştiriyor olabileceği söz konusu.

Google, örnek vermek gerekirse hem profesyonel hem oyun uygulamaları kapsamında bu tür 3 boyutlu görüntülerle uyumlu bir giyilebilir cihaz çıkartmak için (kulaklık ya da gözlük) hali hazırda zaten paten başvurusu yaptı.

Deneyim ve varlığın internetini inşa ediyoruz

Ocak 2015’te, Google projeyi yeniden düşünmek ve daha ileri bir tarihte daha parlak bir ürün fikriyle dönüş yapmak için Google Glass cihazını sınırlı satış grafiği yakalasa da durdurmuştu. Google’ın Magic Leap firmasının teknolojisini kullanarak daha şaşırtan bir cihaz yapacağına hiç şüphe yok.

Bu fütüristik projelerin bugün piyasadan kaldırılmış “klasik” sanal gerçeklik sistemlerinden epey uzak olduğunu söyleyebiliriz. Bunlara kısaca kulaklık ya da gözlükler diyebiliriz (Google’ın basit Cardboard sanal gerçekliği ve HTC Vive sanal gerçeklik cihazı).

357457467Son olarak Magic Leap’in kurucusu Rony Abovitz’in Wired dergisine aktardığına göre amaçlarının yeni bir deneyim türü yaratmak olduğunu söylüyor ve ekliyor:  “Bizimkisi iç mekana bir yolculuk. Biz deneyim ve varlığın internetini inşa ediyoruz.”

Magic Leap bu girişimini henüz bir ürün olarak kullanıma sunmadı, bu yüzden kimse çok fazla bir bilgiye sahip değil ancak şirket ile ilgili detaylı olarak teknik bilgi edinmek isteyenler olursa Wired dergisinin internette hazırladığı uzun makaleye göz atabilirler.

Kaynak: Magic Leap, Youtube