Home Uzay Astronomi Mars’a inmeyi başaran uzay araçlarının gönderdiği ilk fotoğraflar

Mars’a inmeyi başaran uzay araçlarının gönderdiği ilk fotoğraflar

5043
0
Phoenix Mars NASA DijitalX 01
Phoenix Mars NASA DijitalX 01

26 Kasım 2018 gecesi insanlık uzay-keşfi için tarihi bir an yaşadı. NASA, Kızıl Gezegen’e sekizinci başarılı inişini gerçekleştirdi ve Mars InSight ekvator çizgisinin kuzeyinde kalan Elysium Planitia adlı düzlüğe iniş yaptı. 

İnişten birkaç dakika sonra, TSİ 23:54’te InSigth Dünya’ya iyi olduğu anlamına gelen ilk fotoğrafı gönderdi. Dünyanın dört bir yanından milyonlarca insanın ekranlara kilitlendiği o an karşımıza tozlarla kaplı bir görüntü çıktı. Yaşanan heyecan ve mutluluk ise paha biçilmez.

Mars’a gitmeyi hayal ettiğimiz yolculukta bir adım daha geride kalırken, bu serüven nasıl başladı bir göz atalım. Her ne kadar ilk Sovyet Rusya Mars’a inmeyi denese de, yüzeyden veri iletimi başarılı olmamıştı. 1976’da yaşanan başarı ile her şey değişiverdi.

1Viking 1 (iniş aracı)

Viking 1, 20 Temmuz 1976 tarihinde Mars’a iniş yaptı. 2245 Mars günü faaliyet gösterdikten sonra en son sinyalini 11 Kasım 1982’de gönderdi.

20 Temmuz 1976 günü Viking 1 tarafından çekilen bu fotoğraf, Mars yüzeyinden Dünya’ya iletilen ilk görüntü olma özelliğini taşıyor. [NASA]
Viking tarafından 12’nci Mars gününde çekilen fotoğraf, iniş motorlarının uzay aracının altında kalan toprak üzerinde bıraktığı izi gösteriyor. [NASA]
Viking 1 uzay aracı ve iniş noktası Chryse Planitia’nın Mars Yörünge Kaşifi (MRO) tarafından çekilen görüntüsü. [NASA]

Back
VIANASA
Previous article7 yaşındaki YouTuber yılda 22 milyon dolar kazanıyor
Next articleBit pazarından aldığı 4,000 yıllık çömleği diş fırçası kabı olarak kullandı
Müfit Yılmaz Gökmen
Editörlük kariyerine 2009'da hurriyet.com.tr dış haberler masasında başladı. Şubat 2012'de ntvmsnbc (ntv.com.tr) bilim-teknoloji editörü oldu. İki yıl süren bu tecrübenin ardından iki yıl Al Jazeera Türk bilim-teknoloji editörlüğü yaptı. Bugün DijitalX'in yanı sıra bugün farklı mecralar için de içerik üretmeye devam ediyor.